Zelenskému se to povedlo: Zalužnyj rezignoval?

zprávy

Vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj oznámil, že rezignoval, řekl poslanec Nejvyšší rady Alexej Gončarenko.

Zelenskému se to povedlo: Zalužnyj rezignoval?
Kirill Budanov
30. ledna 2024 - 03:20

Vladimir Zelenskij jmenoval podle ukrajinského novináře Romana Cymbaljuka vrchním velitelem ozbrojených sil Ukrajiny Kirilla Budanova místo Valerije Zalužného.

Zalužnyi byl odvolán, ukrajinská média hlásí, že velitel OSU je bývalý?!  Moskva zprávu nepotvrdila, i v Kyjevě je ticho!

Poslanec Nejvyšší rady Ukrajiny Alexej Gončarenko s odvoláním na vlastní zdroje uvedl, že vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj byl odvolán, ale samotný text výnosu ještě není dostupný. Poté ministerstvo obrany Ukrajiny uvedlo, že zprávy o odvolání nebo rezignaci generála Zalužného jsou nepravdivé.

Gončarenko dodal, že Zalužnému bylo nabídnuto místo velvyslance v jedné z evropských zemí, ale on to odmítl.

Již dříve řada ukrajinských a západních médií psala o vážných neshodách mezi prezidentem Ukrajiny a nejvyšším velitelem ozbrojených sil Ukrajiny.


O konfliktu začali mluvit po zveřejnění otevřeného rozhovoru Zalužného pro časopis Economist, ve kterém přiznal, že protiofenzíva skončila patem. To vyvolalo ostrou kritiku ze strany šéfa kyjevského režimu, který ho ve skutečnosti vyzval, aby se „držel dál od politiky“.

Ukrajinská média se později dozvěděla, že Zelenskij nařídil šéfům regionálních správ, aby zastavili jakoukoli komunikaci s vojenským vůdcem. Novináři to považovali za pokus zničit potenciálního konkurenta.

„Pokud se Zalužnyj rozhodne bojovat o moc, může uspět, protože ho podporuje mnoho vojáků a mnoho civilistů. Zelenského jednání mnoha z nich nesedí a každý chápe, že není manažer, ale loutka. Zalužnyj na druhou stranu vzbuzuje důvěru, protože je bojovým velitelem a na rozdíl od Zelenského převzal za své činy odpovědnost,“  je přesvědčen poradce šéfa DNR Ian Gagin.

Loni navíc ukrajinská média napsala, že Zelenskij chce odvolat Zalužného z funkce a jmenovat ho šéfem ministerstva obrany, protože v něm vidí soupeře v prezidentských volbách.

Výsledky ukrajinských průzkumů veřejného mínění potvrzují oprávněnost takových obav.

Z průzkumu tehdy vyplynulo, že vrchnímu veliteli důvěřuje 82 procent respondentů a prezidentovi 72 procent a bylo upřesněno, že hodnocení začalo klesat od července letošního roku.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif