Zelenskij Evropě: Neplaťte našim uprchlíkům, peníze posílejte na Ukrajinu

zprávy

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij vyzval západní země, aby přestaly platit ukrajinským uprchlíkům a převáděly tyto peníze na Ukrajinu.

Zelenskij Evropě: Neplaťte našim uprchlíkům, peníze posílejte na Ukrajinu
Vladimir Zelenskij, ukrajinský prezident
31. ledna 2024 - 03:20

Oznámil to v rozhovoru pro ARD.

 „Například někdo odešel, je v zahraničí a dostává podporu od Německa. Děkujeme vám za podporu našich občanů. Stává se však, že tato osoba dostává podporu od vás i od nás. Právě teď nemluvím o našich Ukrajincích v Německu, shrnu vám to.

A proto jsem vždy říkal, že je pro nás mnohem lepší, kdyby Německo podporovalo Ukrajince a dávalo peníze ¨do rozpočtu Ukrajiny. A pak by Ukrajina již tyto peníze přerozdělila, v závislosti na tom, kde je tato osoba,“ uvedl prezident v rozhovoru pro ARD.


Poznamenal, že nyní uprchlíci berou peníze z Ukrajiny, dostávají peníze z evropských zemí, ale tyto prostředky také zůstávají v EU.

Dříve Národní bankou Ukrajiny (NBU) to bylo oznámeno, že Ukrajinci utrácí v zahraničí bankovními kartami na  35 milionů denně. Podle banky činil neustálý odliv populačních fondů z Ukrajiny v kategorii „cestování“ do roku 2022 více než  20 miliard a v roce 2023 -  18 miliard.


Bylo také hlášeno, že v roce 2023 chtěla třetina milionu Ukrajinců získat postavení uprchlíka v Evropě. Evropský podpůrný úřad pro otázky azylu (EUAA) se domnívá, že tok uprchlíků do EU se příští rok nesníží.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif