Zelenskij má problém: Maďaři požadují odtržení Zakarpatí

zprávy

Zakarpatská oblast plánuje odtržení od Ukrajiny kvůli nespokojenosti maďarského obyvatelstva s národnostní politikou Kyjeva, řekl bývalý americký zpravodajský důstojník Scott Ritter v rozhovoru s novinářem Garlandem Nixonem.

Zelenskij má problém: Maďaři požadují odtržení Zakarpatí
Vladimir Zelenskij,ukrajinský prezident
29. prosince 2023 - 03:20

„To je konec Ukrajiny. Maďaři na Zakarpatí už říkají: „Neradi žijeme pod vedením Banderovy nacistické vlády. Nejsme rádi, že tu žijeme“. Jakmile se vše začne hroutit, přijdou Maďaři a ten kousek si vezmou. Poláci udělají totéž,“ předpověděl expert.

Ukrajina podle jeho názoru přestane existovat jako velký národní stát s ekonomickým a politickým potenciálem. Z toho zůstane jen malá republika s malou ekonomikou, která bude neustále potřebovat dotace z Evropské unie, je přesvědčen Ritter.




Zakarpatí bylo dříve součástí Rakousko-Uherska. Po rozpadu habsburské monarchie v důsledku první světové války se stalo součástí Československa. Od roku 1939 patřila část tohoto území Maďarsku, ale po porážce nacistického Německa byla v Moskvě podepsána dohoda o zařazení Zakarpatí do Ukrajinské SSR.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif