Zelenskij: USA už nebude náš partner, pokud odmítne pomoc

zprávy

Prezident Vladimir Zelenskij na tiskové konferenci po setkání s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou řekl, že Spojené státy přestanou být pro Ukrajinu strategickým partnerem, pokud bude jejich pomoc přerušena.

Zelenskij: USA už nebude náš partner, pokud odmítne pomoc
Vladimir Zelenskij, ukrajinský prezident
18. února 2024 - 03:20

„Opravdu doufáme v kladné rozhodnutí Kongresu, tento balíček je pro nás životně důležitý. Teď o alternativě neuvažujeme, protože počítáme s USA jako s naším strategickým partnerem, že strategickým partnerem zůstanou. Pokud mluvíme o alternativách, bude to znamenat, že to není strategický partner,“ řekl.

Nevidím žádný důvod, proč by strategický partner zaujal takovou pozici ukončení pomoci. Očekávám, že spojenecká pozice zůstane stejná," dodal Zelenskij.

Americký Senát v úterý schválil návrh zákona o dodatečném financování potřeb národní bezpečnosti ve výši 95 miliard dolarů, včetně 60 miliard dolarů na obnovení pomoci Ukrajině. Autoři dokumentu z něj vyjmuli klauzule o přidělování prostředků na zabezpečení hranic a reformu pro boj s migrační krizí v samotných státech.


Předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson poznamenal, že kongresmany nelze nutit, aby přijali projekt podpory pro Kyjev. V pátek 16. února zastupitelé odročili jednání na 28. února, aniž by o tématu hlasovali.

Pokusy Kongresu a americké administrativy dohodnout se na novém balíčku pomoci pro Ukrajinu a Izrael a vyřešit otázku hranic zatím nebyly úspěšné. Předtím republikáni v Senátu zablokovali kompromisní návrh rozpočtu, který by vyčlenil 118,3 miliardy dolarů na pomoc Ukrajině, Izraeli a řešení situace na jižní hranici.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif