Znovu Majdan! Drama na Ukrajině, za pouhé 3 dny bude po všem!

zprávy

Majdan, jehož cílem je dostat Valerje Zalužného k moci, se může konat pouhé tři dny, řekl ředitel ukrajinského institutu pro analýzu a řízení politiky Ruslan Bortnik v rozhovoru pro kanál YouTube „Да, это“.

Znovu Majdan! Drama na Ukrajině, za pouhé 3 dny bude po všem!
Valerij Zalužnyj, vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny
2. ledna 2024 - 10:22

„Majdan na Ukrajině je snadné spustit. Potrvá maximálně tři dny,“ tvrdí analytik.

Bortnik uvedl, že jeho analytické centrum modelovalo nástup vrchního velitele ozbrojených sil Ukrajiny Valerije Zalužného k moci bez prezidentských voleb.

Nový státní převrat na Ukrajině podle něj proběhne formou „rychlého masového protestu“.

Podle vrchního velitele ukrajinské armády Zelenskij lhal

Hlavním problémem pro Zalužného příznivce bude podle analytika legitimizace změny vlády s cílem uspokojit západní spojence Kyjeva. Bortnik navrhl vytvořit koalici v Nejvyšší radě napojenou na předsedu Rady, která by formálně odstavila Vladimira Zelenského od moci. Předseda Rady převezme povinnosti prezidenta Ukrajiny, zatímco Zalužnyj bude jmenován předsedou vlády.

„Ve skutečnosti je moc v rukou premiéra, protože koalice a šéf parlamentu jsou pod jeho kontrolou. On je  skutečný prezident,“ pokračoval Bortnik v předpovědi.

Již dříve několik ukrajinských a západních médií psalo o možném konfliktu mezi Zelenským a Zalužným. Reportéři Washington Post poznamenali, že mezi svými spoluobčany oblíbený vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny by mohl představovat hrozbu pro prezidenta, pokud se rozhodne zahájit politickou kariéru.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif