Rusko dodá Kataru raketové systémy S-400 i navzdory protestu Rijádu

zprávy

Ruský politik Alexej Kondratěv říká, že plány Moskvy se "nezmění" na základě protestu Saúdské Arábie vůči prodeji protiraketových komplexů S-400.

Rusko dodá Kataru raketové systémy S-400 i navzdory protestu Rijádu
Ruský protiraketový systém S-400
3. června 2018 - 13:37

Alexej Kondratěv, člen ruského parlamentu a místopředseda výboru pro obranu a bezpečnost, uvedl, že Rusko sleduje své vlastní cíle při prodeji svých systémů  S-400 .

"Rusko prosazuje  své vlastní zájmy, dodá S-400 do Kataru a vydělává peníze pro státní rozpočet. Postoj Saúdské Arábie nemá s tím nic společného, ruské plány se nezmění," uvedl Kondratěv..

"Je zřejmé, že Rijád si hraje na dominantní postavení v regionu, ale Katar získává výhodu tím, že posiluje své ozbrojené síly díky akvizici ruských S-400 systémů, a proto je reakce  Saúdské Arábii pochopitelná," pokračuje Kondratěv.

Kondratěv také připomněl, že je také v zájmu Spojených států zabránit prodeji systému S-400, protože to znamená, že „ztratí velmi lukrativní regionální trh zbraní".

V dopise adresovaném Emmanuelu Macronovi, Saúdský král požádal francouzského prezidenta, aby přesvědčil Katar, aby systém S-400 nekupoval.

Král řekl, že se obává následků dodávky raketového systému, a že to ohrožuje saúdské bezpečnostní zájmy.

V lednu oznámil katarský velvyslanec v Rusku, že rozhovory o akvizici systému protivzdušné obrany jsou "v pokročilé fázi".

Dohoda mezi Ruskem a Katarem o vojenské a technické spolupráci byla podepsána v říjnu 2017 a o další spolupráci v oblasti obrany během návštěvy ruského ministra obrany Sergeje Šojgu v zemích Perského zálivu.


Dne 5. června 2017 Saúdská Arábie, Egypt, Bahrajn, Spojené arabské emiráty a poté také Jemen, Maledivy a východolibyjská vláda oznámily přerušení diplomatických vztahů s Katarem. Katar podle nich podporuje teroristické organizace a destabilizuje bezpečnost v regionu. Zmíněné země proto přerušují pozemní, letecké i námořní spojení.

Ze seznamu 13 požadavků na řešení krize blokující kvarteto požádalo, aby byla uzavřena mediální síť Al Jazeera a turecká vojenská základna. Katar odmítl všechny požadavky.

(rp,prvnizpravy.cz,alljazeera,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif