Fialova válečná daň má první oběť. A další budou následovat

politika

Kdo chce moc, nemá nic, jak se říká. A přesně takto to bude fungovat i v případě nápadu Fialovy vlády ohledně nově zavedené daně z nadměrného zisku. 

Fialova válečná daň má první oběť. A další budou následovat
Petr Fiala, premiér ČR
6. listopadu 2022 - 10:30

Spoluvlastník fotbalové Sparty a podle časopisu Forbes v roce 2021 třetí nejbohatší Čech Daniel Křetínský dal najevo, že nehodlá platit mimořádnou daň z nadměrných zisků způsobených vnějšími okolnostmi, která se má vztahovat na energetické giganty či na banky. V závěru týdne totiž tuto daň schválila vláda Petra Fialy (ODS). 

Křetínský oznámil, že kvůli tomu, že vláda zavedla mimořádnou daň z nadměrných zisků způsobených vnějšími okolnostmi, přesune sídlo své firmy Energetického a průmyslového holdingu mimo Česko. Daň by se měla vztahovat na banky a na společnosti, které ze stávajícího prudkého růstu cen energií profitují. Daň vstoupí v platnost 1. ledna 2023.

Sídlo své společnosti prý v Česku založil z vlasteneckých důvodů. Pokud jde o obchod s energiemi, v porovnání s jinými zeměmi je v Praze rozsah tohoto obchodu minimální.

„Na základě tohoto strategického a do značné míry patriotistického rozhodnutí jsme v Česku dobrovolně platili daně, dávali mimořádně kvalifikované pracovní příležitosti a využívali různé služby českých firem. Naše činnost má silnou dynamiku rozvoje, loni jsme dosáhli tržby 357 miliard korun, letos předpokládáme překročení hranice 500 miliard korun. Očekávaná daň z příjmů právnických osob za rok 2022 by mohla vysoce přesáhnout miliardu korun. Zdanění těchto zahraničních příjmů českou windfall daní je naprosto nesmyslné. Vládu jsme o situaci informovali, přesto rozhodla zahraniční příjmy z windfall daně nevyjmout,“ prohlásil mluvčí EPH Daniel Častvaj.


Na zavedení daně reagoval mj. předseda PRO Jindřich Rajchl nebo nově zvolená senátorka za Kroměřížsko Jana Zwyrtek Hamplová.

„Daň z nadměrných zisků, kterou tato vláda prosadila, aby zvýšila příjmy státního rozpočtu, přinese jediné - odchod většiny firem, kterých by se týkala do zahraničí.  S nimi odejdou i pracovní pozice a daně, které zde doposud platily. A Křetínský je jen začátek. Celkový efekt tohoto kroku bude pro naši ekonomiku jednoznačně ztrátový," napsal Rajchl. 

Podle Rajchla Fiala a spol. opět potvrdili, že jsou skutečně vládou národní zkázy. Rajchl také napsal, že nechápe, jak tuhle bandu diletantů může ještě někdo podporovat. Nebýt prý servilních médií a podlézavých žurnalistů vez špetky morálky, tak už jsou dávno pryč jako Liz Truss, napsal Rajchl a dodal, že Trump má pravdu, když považuje drtivou většinu mainstreamových médií za fake news. 

Také jsme psali:

„Asi tak… čím dál tím lépe. Kdo bude další? Přemýšlí ti nahoře vůbec? Čekali, že si to ty firmy nechají líbit? Aby platily chyby EU a rozhazování této vlády? Výsledek nakonec bude, že standardní daně budou platit jinde, a na mimořádné může vláda zapomenout. Vytlouká se klín klínem, řeší se důsledky, ne příčiny. A chyby hodlá vláda vršit dál," vyjádřila se k zavedení daně senátorka Zwyrtek Hamplová. 

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif