Nechápu, co tam ještě dělá. Odvolat, říká o Válkovi Šlachta

politika

Nedostatek léků trápí řadu pacientů. Ministr Vlastimil Válek však lidem vzkazuje, že vše je na dobré cestě a věc řeší. S jeho tvrzením ale nesouhlasí předseda Přísahy Robert Šlachta.

Nechápu, co tam ještě dělá. Odvolat, říká o Válkovi Šlachta
Robert Šlachta (Přísaha)
20. dubna 2024 - 07:03

V lékárnách chybí léčivý přípravek na předpis Algifen Neo, který se užívá na křečové bolesti břicha. Nedostatkové jsou ale i další léky. V lékárnách dlouhodobě chybí například populární lék na průjem Endiaron. Podle databáze SÚKL by se dodávky měly obnovit až v příštím roce. Nedostatek Endiaronu představuje problém pro turistickou sezonu, nejčastěji se totiž používá při cestování.

Problémy s nedostatkem léčiv v určitých lokalitách by podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka mohla vyřešit nová databáze, ke které budou mít lidé přístup od 1. června. V ní se prý pacienti dozví, ve které lékárně se nachází zbytkové zásoby léčiv. Nedostatek léků by měl také řešit projednávaný zákon o léčivech.

Novela, která je v současnosti projednávána ve Sněmovně, je v pořádku i podle samotného ministra zdravotnictví z TOP 09 Vlastimila Válka. Jejím cílem je podle ministra podpořit všechny lékárny a podpořit distribuci tak, aby byla celorepublikově rovnoměrná. Zákon o léčivech prošel novelizací už v minulém roce, změny jsou platné od letošního 1. ledna.



„Teď do toho zákona zasahovat a jakkoliv ho měnit a upravovat, je nesmysl,“ řekl Válek. Dodal, že společně se SÚKL a Českou lékárenskou komorou spolupracuje na zajištění dodávek léků do lékáren. S ministrem však nesouhlasí předseda Přísahy Robert Šlachta.

„Nejdřív nebyl penicilin a Válek rodičům vzkázal, že si mají obvolat sto lékáren a snad to někde seženou.
Pak skoro nebyli lékaři, protože Válek se s nimi nebyl schopný domluvit. Asi měl plné ruce práce s obhajobou šéfa IKEMu, který jel v lichvářském byznysu.

Teď zase máme největší epidemii černého kašle za poslední desetiletí a opět nemáme co? Vakcíny.
Aby toho nebylo málo, tak v lékárnách došly taky kapky proti bolesti Algifen. Výpadek potrvá týdny. Já fakt nechápu, co tam ještě ten Válek dělá. Okamžitě odvolat.

Psali jsme:

A kromě toho, musí vláda začít pracovat na dlouhodobém řešení. Tím je výroba léku u nás v České republice. Budu klidně rád pokud mi někdo z resortu zdravotnictví zavolá, ve svém programu jsme tohle řešení měli už v roce 2021.

Dneska se zas a znovu ukazuje, že jsme měli pravdu a že nesmíme být závislí na dovozu léků ze zahraničí," zakončil Šlachta.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: prisaha)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif