My nemáme zahraniční politiku, my máme Lipavského, říká Vidlák

politika

Přinášíme vám další díl pravidelného pondělního cyklu s názvem VIDLÁKŮV OTVÍRÁK. Známý český bloger Daniel Sterzik, který píše pod jménem Vidlák, přináší zamyšlení nad aktuálními problémy naší doby exkluzivně pro server Prvnizpravy.cz.

My nemáme zahraniční politiku, my máme Lipavského, říká Vidlák
Vidlákův pondělní otvírák
15. dubna 2024 - 05:05

108. MINUT SLÁVY, MIGRANTI NA PŘÍDĚL A PEKLO ZA PODPORU PELLEGRINIHO. Před 61 lety obletěla svět zpráva: "12. dubna 1961 byla ze SSSR vyvedena na oběžnou dráhu Země první kosmická loď s člověkem na palubě." Oním člověkem nebyl nikdo jiný než sovětský pilot Jurij Gagarin. Jeho let trval 108 minut a stal se historickým milníkem jak ve světových dějinách kosmonautiky, tak v sovětsko-amerických závodech v dobývání vesmíru (rozhovor vznikal v pátek 12. 4., pozn. redakce). Dnes mi přijde, že tyto dva nesmiřitelné konkurenty překonal jistý Elon Musk. 

Jak je možné, že závody v dobývání vesmíru dnes nad dvěma světovými velmocemi vyhrává úspěšný jedinec ze soukromého podnikatelského sektoru?

Drze bych řekl, že  v době letu Jurije Gagarina i Johna Glenna byly daně z příjmu nastaveny úplně jinak než dnes. Tehdy byly státy poháněny daněmi ze zisku velkých a bohatých firem i jednotlivců. Dneska jsou státy poháněny spíše daněmi ze zisku podprůměrně vydělávajících jedinců. A tak není divu, že Elonu Muskovi zbývá dost peněz na vesmírné experimenty.

Nedělá to jen on, ale také Jeff Bezos a další multimiliardáři. Ale Elon Musk to prostě dělá dobře a funguje mu to. Funguje mu to levněji než celé NASA i Roskosmosu a bude mu to fungovat takto dobře a efektivně přesně do chvíle, kdy mu shoří první raketa i s lidmi. To jsou zpravidla ty milníky, které pak všechno strašně prodražují.  Elonu Muskovi je třeba popřát, aby se mu to ještě dlouho nestalo, protože jestli někdo dostane člověka na Mars, bude to asi on.

Evropský parlament (EP) schválil minulý týden tolik diskutovaný "Migrační pakt", který dojednali ministr vnitra a šéf Starostů Vít Rakušan a premiér Petr Fiala (ODS). Ukázalo se, že zmíněný pakt skutečně obsahuje "povinné kvóty" a také to, že nám ministr Rakušan dlouhou dobu lhal. Ozývají se slova jako "zrada" a také i stále častější kritické hlasy z řad ostatních vládních koaličních partnerů Starostů. Rakušan si však i nadále stojí za svým a prohlásil, že je rád, že se v EP našla většina a migrační pakt byl přijat. Myslíte si, že přijetí „Migračního patku“ může rozhádat vládní koaliční partnery natolik, že by to mohlo vyústit v konec vlády? Či odchod nějaké strany z pětikoalice? Politický konkurenční boj bude totiž sílit díky blížícím se eurovolbám a poté i volbám krajským a senátním…
 
Poslední kapka, kvůli které pohár přeteče,  nemusí být ta největší kapka. V této chvíli se už může stát cokoliv. Naše země je stále v největším srabu, naše vláda dál předvádí svou nekompetenci, Rusové dál vítězí na Ukrajině, Čína má čím dál větí ambice a tady se všichni tváří, že stačí zatáhnout rolety a předstírat, že náš eurohodnotný západní vlak jede dál. Přitom všichni vědí, že je všechno v prdeli...

Teď už jen čekáme na hlas nevinnosti, který první řekne, že král je nahý. A pak se budou dít věci...

A že Rakušan lhal? Vždyť to dělá pořád a ve všem. Nijak mě to nepřekvapilo a myslím že to nepřekvapilo ani Petra Fialu. Však oni dobře věděli, co schválili. Jen nevědí, co jim za to lidi jednou udělají.



Kde teď jsou všichni ti „factcheckeři“ a samozvaní „arbitři na pravdu“? Co dělá Rakušanův K.R.I.T.?


Ti teď odpouslouochávají Voice of Europe a hledají další Rusáky s narativem. Nebo snad někdo čekal, že půjdou proti Rakušanovi? Vždyť je všechny platí!

Česká zahraniční politika je primitivní a naivní, uvedl v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS bývalý prezident Miloš Zeman, který zároveň považuje přerušení česko-slovenských mezivládních konzultací na popud České vlády za pokračování v sérii ostud v naší zahraniční politice (např. zrušená návštěva premiéra Petra Fialy v Nigérii nebo odvolaná cestou ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) do Saúdské Arábie). Jak byste hodnotil současnou českou zahraniční politiku Vy?

Naše republika žádnou zahraniční politiku nemá. Pokud to někdo ještě nepochopil po zrušených návštěvách Saúdské Arábie a Nigérie, pokud to někdo nepochopil z fotek Fialy u indického kolovrátku, pokud to někdo nepochopil z tchajwanské investice v Drážďanech, tak mu to muselo dojít nejpozději ve chvíli, kdy Fiala  vykecal, že shání u obchodníků se zbraněmi munici pro Ukrajinu. To se tak dělá, víme? Řekneme Rusům předem, že se dají někde koupit granáty. Oni určitě zůstanou v klidu a nepokusí se obchodníky přeplatit a nebo jim vyhrožovat...

My nemáme zahraniční politiku, my máme Lipavského...

Populární slovenský bojovník a vlivný influencer Attila Végh před volbami podpořil prezidentského kandidáta Petra Pellegriniho. Automobilka Renault se s ním následně rozhodla spolupráci ukončit kvůli jeho "špatným politickým názorům". Následně to odnesla další vlivná slovenská influencerka Jasmina Alagič či slavný rapper Patrik Vrbovský alias Rytmus. Attila na svém instagramovém účtu napsal, že aktuální události v něm vzbuzují pocit, že se vrátil komunismus. Senátorka a též advokátka Jana Zwyrtek Hamplová jednání společnosti Renault odsoudila. „Renault porušil absolutně vše. Dala bych ho k soudu. Stojím na straně Atilly Végha. Postup Renaultu je skandální. Jde o porušení zákonů civilizované společnosti, zásady rovnosti, Listiny základních práv a svobod, o diskriminaci osoby z důvodu jejích politických názorů a návrat bolševických praktik v přímém přenosu,“ napsala senátorka. Jak to vidíte Vy?

Já si myslím, že Attila Végh je už dneska víc než slovenský Renault. Automobilka brzy zjistí, že být politicky uvědomělý, to v byznyse vždycky škodí a špatně to dopadne. Až přijdou kvartální výsledky prodejů aut, mohou u Renaultu začít přemýšlet, kde udělali chybu.

Mě fascinuje ten způsob přemýšlení, kdy nějaký manažerský sluníčkář dojde k přesvědčení, že jeho bolševické manýry budou oceněny a pomohou v tom, aby lidi začali mít rádi Evropskou unii.

Já Renaultu tleskám. Pellegrini mu také tleská, i Fico mu tleská. Preference jdou nahoru takřka orbánovským způsobem a to všechno úplně zadarmo...

Psali jsme:

Trestání za projevy svobodného názoru, který je odlišný od jakéhokoli narativu současné vlády, je stále „děsivější“ i u nás. Např. lidovecký ministr životního prostředí Petr Hladík teď žádá hlavu bývalého šéfa strany a někdejšího ministra zahraničních věcí Cyrila Svobody kvůli jeho „špatným názorům“ a chce ho vyloučit ze strany. Cyril Svoboda se vyjádřil, že vedení strany proti němu užívá metody, které používal Stalin. Jak hluboko klesla současná vládní garnitura v pošlapávání lidských práv a svobod a proč pořád většina z nás dělá, jako by tomu tak nebylo?

Musíte uznat, že Stalin byl poněkud šikovnější. Za něj člověk prostě zmizel. Pak zmizel i z fotografií a pak i z učebnic. Těchto kvalit ministr Hladík zatím nedosahuje. Ten jen dokázal upozornit celou republiku na svůj křivý charakter a politickou neschopnost. A že většina lidí proti tomu nic nedělá? Proč také? Vždyť je to docela dobrá sranda. Oni si myslí, že vyloučením Cyrila Svobody zachrání svůj poltiický pád. Myslí si, že když Svoboda nebude v KDU, tak je snad lidi opět začnou volit. Nezačnou...

Jestli to takhle půjde dál, tak bude KDU potřebovat korespondenční volbu a občanství pro sudetské Němce, aby u voleb měli alespoň nulu.



Atmosféru nenávisti, kterou u nás šíří především stoupenci současné vlády a na Slovensku stoupenci opozice, se nyní rozhodli uklidnit jak nově zvolený prezident Slovenské republiky Peter Pellegrini, tak překvapivě i dosluhující prezidentka Zuzana Čaputová. Zaznívají slova, že každý jedinec má právo na svůj politický názor a má právo ho i vyjádřit - ale způsobem, který nebrání vyjádření jiného názoru a který dopředu neodsuzuje jeho nositele. Oba shodně zdůrazňují, že není v pořádku útočit na důstojnost člověka bez ohledu na jeho politický názor. Ponižování, vulgární nadávky na ulici a nenávistné komentáře na sociálních sítích, směřované veřejně známým osobnostem, novinářům, sportovcům či politikům jen proto, že nesouhlasíme s jejich postojem nebo prací, je podle nich nepřijatelné a podněcování k tomuto jednání je odsouzeníhodné a nebezpečné, a to zejména z pozice politické moci. Připadá mi, že ta jejich výzva přesahuje hranice a u nás směřuje nejen k představitelům současné vlády, ale i k jejich věrným stoupencům a někdy až „fanatickým následovníkům“. Má tato výzva u nás „šanci na úspěch“?

Silně o tom pochybuju... Když si vychováte celou generaci v nesnášenlivosti a nenávisti, tak to z nich nedostanete jednou takovou výzvou. Pojede se dál, močálem černým kolem bílých skal.

To tak Čaputová několik let vybičovává nenávist, aby se pak sama lekla toho, co pomáhala přivést na svět. Nemyslete si, že prezidentka vyzývá ke klidu proto, že se v ní něco pohnulo. Spíš se podívala na průzkumy preferencí a zjistila, že liberálů je příliš málo a když budou dál pokračovat ve své agresivní rétorice, mohli by také dostat nakládačku. Tentokrát se totiž politické kyvadlo zhouplo na delší dobu. Možná tak dlouhou dobu, že na konci toho všeho už bude bratislavská kaviareň jen pro smích.

(Vidlák pro Prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif