Petr Drulák vyhozen neprávem, řekl definitivně soud

politika

A je to definitivní. Vyhazov profesora Petra Druláka z Ústavu mezinárodních vztahů neplatí. V odvolacím řízení o tom dnes rozhodl Městský soud v Praze. Informaci potvrdila Drulákova advokátka Jana Zwyrtek Hamplová.

Petr Drulák vyhozen neprávem, řekl definitivně soud
Petr Drulák
28. března 2024 - 07:03

Profesor a bývalý diplomat Petr Drulák byl z Ústavu mezinárodních vztahů vyhozen neprávem. Ve středu po poledni o tom rozhodl definitivně Městský soud v Praze.

„Vyhráli jsme první soud a dnes proběhlo odvolací řízení u Městského soudu v Praze, který v plném rozsahu potvrdil rozsudek soudu prvního stupně. Znamená to, že výpověď, která byla panu profesoru Drulákovi dána, je neplatná a doručením rozsudku to bude účinné,“ uvedla senátorka a zaroveň advokátka Jana Zwyrtek Hamplová, která Petra Druláka zastupovala.



Co to v praxi znamená? „Zaměstnavatel bude muset vzít pana profesora zpět a vyplatit mu zpátky mzdu za celé období,“ uvedla pro parlamentilisty.cz Hamplová. Drulák dostal výpověď v lednu 2023, takže mu Ústav mezinárodních vztahů bude muset vyplatit mzdu za více než rok. Ústav je zřizován ministerstvem zahraničí, které v době výpovědi vedl Jan Lipavský.

Psali jsme:

„Pro pana profesora je to určitě velké nejenom právní, ale i morální vítězství. Městský soud se ztotožnil s tím, co řekl soud prvního stupně, že výpověď byla dána právně zcela nesprávně, že nebyla žádná příčinná souvislost mezi změnami, které chtěl ústav provést, a tím, že si vybral zrovna pana profesora, kterému dal výpověď. Mám z toho velkou radost, je to obrovský úspěch,“ dodala advokátka a senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

(jar, prvnizpravy, screen: cnn prima)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif