Válka na Ukrajině: ČT není schopna poskytnout divákům objektivní komentář

politika

ČT bohužel není schopná poskytnout divákům srozumitelný, objektivní komentář, a tak se o to stručně pokusím já, na základě nezpochybnitelných faktů. Nikoliv ruských a nebo ukrajinských, ale dostupných z převážně amerických zdrojů a z české Wikipedie, píše na facebooku Pavel Černocký.

Válka na Ukrajině: ČT není schopna poskytnout divákům objektivní komentář
Pavel Černocký
22. dubna 2024 - 06:20

V roce 2014 byl uskutečněn v Kyjevě státní převrat iniciovaný CIA a organizovaný paní Nulandovou. Byl svržen proruský president Janukovyč.
 
Zcela podle ústavy Ukrajiny vyhlásila svazová republika Krym v únoru 2014 nezávislost, a následovalo vyhlášení svobodných republik Doněcké a Luhaňské na základě referend v dubnu téhož roku.

Dne 21. února 2022 ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Ruská federace uzná DLR jako nezávislý stát. Ještě téhož dne Putin podepsal dekret o uznání jak DLR tak i LLR. Zároveň ohlásil „mírovou misi“ Ruska na Donbasu. Následujícího dne ratifikovala ruská Duma toto uznání a parlamenty obou zemí také smlouvu „o přátelství a vzájemné pomoci“ podle „kosovského scénáře“ a precedentu rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora, dle kterého „vyhlášení nezávislosti ze strany Kosova není porušením mezinárodního práva, protože mezinárodní právo nezakazuje vyhlášení nezávislosti." 30. září 2022 se stala Doněcká lidová republika spolu s dalšími třemi regiony Ukrajiny součástí Ruské federace na základě referenda o připojení k Rusku podobně jako Krymská republika v roce 2014.
    
Následovaly vojenské aktivity Kyjevského režimu proti vzbouřencům. Tedy terror na rusky mluvící obyvatelstvo na Donbasu, ostřelování civilních cílů, kterému padlo (podle západních zdrojů) 14 000 lidí, včetně více než 300 dětí.
 
Republiky na východní Ukrajině se v květnu 2014 spojily do státního útvaru s názvem Novorusko. Během léta se ukrajinské armádě podařilo část svého území dobýt zpět. Část, zejména bývalé Doněcké oblasti, však zůstává pod kontrolou separatistů, podporovaných Ruskou federací. Obě republiky, stejně jako Krym následně požádaly o začlenění do Ruské Federace.

Vladimir Putin 21. února 2022 oficiálně uznal nezávislost DLR a LLR a po schválení ruskou Dumou, nařídil ruským vojskům vstoupit na jejich území, pod označením mírové mise, tedy speciální vojenská operace na ochranu ruské populace. Tímto fakticky začala Válka na Ukrajině o zbytek Doněcké oblasti ovládané Ukrajinou, která stále trvá a vedou se v ní tvrdé boje, při nichž už zemřely tisíce civilistů a vojáků. Dne 30. 9. 2022 rozhodl ruský prezident Vladimir Putin, na základě hlasování obyvatelstva Doněcké a Luhaňské lidové republiky a také Záporožské a Chersonské oblasti, o připojení tohoto území k Rusku. Vycházel při tom z referend konaných v době od 23. do 27. září 2022.
  
Válka tedy pokračuje. Jaká je současná situace? Podívejte se na přiloženou mapku…
 


Kyjevská vojska zatím stále ovládají menší část DLR, ale ruská vojska se blíží se Kramatorsku. LLR už je prakticky nezávislá na Kyjevu. Zdá se, že pokud kyjevský režim nezasedne urychleně k jednacímu stolu, bude RF také usilovat o navrácení tradičního ruského region Charkov, Záporoží a Oděsy k Rusku.

Pavel Černocký (* 1945 Praha) je český diskžokej, hudebník, hudební publicista, manažer a prezident Elvis Presley Fanclubu CZ , po roce 1989 politický komentátor.

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:fb)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif