DP Brno opět otevře prázdninové kurzy pro nové řidiče

regiony

Během července a srpna se naučí řídit, složí zkoušky a od září vozí cestující. Od samého počátku pobírají mzdu, směny si pak vybírají podle svých preferencí.

DP Brno opět otevře prázdninové kurzy pro nové řidiče
Ilustrační foto
26. března 2024 - 11:00

Takový je scénář prázdninového kurzu pro řidiče, který Dopravní podnik města Brna připravuje i na letošní rok. Největší zájem je o něj mezi vysokoškoláky, loni se jich přihlásilo deset. Kurz na tramvaj mohou absolvovat i uchazeči o práci v hlavním pracovním poměru.

„Letní tramvajový kurz je určený pro všechny zájemce o řízení tramvají. Oproti ostatním kurzům během roku o něj mají větší zájem studenti vysokých škol, kteří si o prázdninách udělají řidičské oprávnění a od září pak profesi vykonávají. Během semestru si služby volí tak, jak potřebují. Kurz je ale otevřený všem uchazečům, i těm, kteří mají zájem o hlavní pracovní poměr. Důležitou informací je fakt, že už během kurzu jsou placeni,“ vysvětluje Miloš Havránek, generální ředitel Dopravního podniku města Brna.

Spojenost je tak na obou stranách. U studentů, kteří získají zodpovědnou a stabilní brigádu, i u dopravce, který si vysokoškoláky nemůže vynachválit. „Se studenty máme dlouhodobě velmi dobrou zkušenost. Teorii i praxi si velmi rychle osvojí, jsou vstřícní, flexibilní a zapálení. Na problémy narazíme jen minimálně. Často se stává, že si řízení ponechávají jako brigádu i po ukončení vysoké školy, po nástupu do stálého zaměstnání. Měli jsme tu i případy, kdy v podniku zůstali a třeba se posunuli na jiné pozice,“ řekl Jan Seitl, dopravní ředitel DPMB.

Pro brněnský dopravní podnik aktuálně jezdí 24 vysokoškoláků, což je o 10 více než loni. Někteří z nich po čase dokonce přešli na zkrácený nebo plný úvazek. Jedním z nich je i Lukáš Kučera, který studuje Pedagogickou fakultu Masarykovy Univerzity v Brně a pozici řidiče tramvaje vykonává od září loňského roku. „Práce mi vyhovuje úplně ve všem. Baví mě, mám možnost si domluvit konkrétní dny, kdy můžu jezdit a vždy se mi tady snaží vyjít vstříc – i přesto, že se mi každý semestr mění rozvrh a tím i dny, kdy můžu pracovat. Ostatní brigády už jsem opustil a jezdím od začátku roku na zkrácený úvazek,“ říká Kučera, posila brněnského dopravního podniku.

Podmínkou pro přihlášení do kurzu je minimální věk 21 let a řidičské oprávnění skupiny B. Zájemci o letní kurz by se měli hlásit na osobní oddělení do poloviny května. Ještě před zahájením školení je nutné úspěšně absolvovat nástupní psychologické vyšetření a lékařskou prohlídku. Následně projdou 35denní teoretickou výukou a praktickým výcvikem. Na závěr je čeká složení praktických a teoretických zkoušek. Dotazy a přihlášení do kurzu na osobním oddělení podniku – zc.bmpd@areirak nebo telefonicky 543 171 222, 543 171 235.

Dopravní podnik města Brna zaměstnává 1400 řidičů. Jejich průměrná měsíční mzda včetně přesčasů činí  44 792 Kč.

Jihomoravskenovinky.cz informovala Mgr. Hana Tomaštíková, tisková mluvčí DPMB, a.s..

(rp,jihomoravskenovinky.cz,foto:dpmb)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 68%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif