Kraj Vysočina má zajištěné dodavatele energií na rok 2025

regiony

Kraj Vysočina si opět prostřednictvím Českomoravské komoditní burzy v Kladně zajistil dodávky elektrické energie a zemního plynu na rok 2025.

Kraj Vysočina má zajištěné dodavatele energií na rok 2025
Ilustrační foto
15. dubna 2024 - 11:00

Vybranými dodavateli jsou CENTROPOL ENERGY, a.s. pro elektrickou energii na hladině nízkého napětí a Veolia Komodity ČR, s.r.o. pro elektrickou energii na hladině vysokého napětí. Pražská plynárenská a.s. je pak vybraný dodavatel pro zemní plyn ve všech kategoriích.
 
„Opět se nám podařilo zajistit dodavatele energií na příští rok již v první polovině roku letošního. Plně jsme využili výhodné situace na velkoobchodních trzích s energiemi a výsledné ceny elektrické energie jsou dokonce výrazně nižší než ty, které měl Kraj Vysočina zajištěn v uplynulých dvou letech. Oproti letošnímu roku se nám podařilo zajistit přibližně o 40% nižší cenu silové elektřiny a o 35% nižší cenu zemního plynu,“ uvedla Hana Hajnová, 1. náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina.

Výsledné ceny, které vzešly z obchodu na komoditní burze, jsou pak 927 Kč bez DPH/MWh u zemního plynu na hladině maloodběru, 917 Kč bez DPH/MWh u zemního plynu na hladině středního a velkoodběru, 2241 Kč bez DPH/MWh u elektrické energie na hladině nízkého napětí a 2249 Kč bez DPH/MWh u elektrické energie na hladině vysokého napětí. Ve všech případech se jedná o ceny za komoditní složku, bez tzv. regulované složky ceny energií, kterou určuje Energetický regulační úřad ve svých cenových rozhodnutích. U elektrické energie na hladině nízkého napětí vstupuje do ceny ještě koeficient, který je stanoven na základě příslušné distribuční sazby.

Celkové náklady na zajištění elektrické energie a zemní plyn pro Kraj Vysočina a jeho příspěvkové organizace jsou očekávány zhruba mírně pod úrovní roku 2024. Jedná se však o předpoklad, který bude ovlivněn zejména výší regulované složky ceny energií na rok 2025.

 NovinkyVysočina.cz informovala Jitka Svatošová, tisková mluvčí Kraj Vysočina.

(rp,novinkyvysocina.cz,foto:krajvysocina)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif