Středočeský kraj opět podpoří péči o nově vysazené stromy

regiony

Středočeský kraj opět věnuje obcím peníze na péči o nově vysazené stromy.

Středočeský kraj opět podpoří péči o nově vysazené stromy
Ilustrační foto
26. března 2024 - 12:30

Středočeský kraj věnuje obcím další finance na péči o nově vysazené stromy. Zastupitelé schválili poskytnutí částky celkem bezmála 460 000 korun pro čtyři obce. Peníze jsou vyhrazené ve Středočeském Fondu životního prostředí a zemědělství v rámci tematického zadání Výsadba stromů.

„Na každý strom věnujeme částku 1 500 korun. O nově vysazené stromy je nutné pečovat, potřebují pravidelnou zálivku, údržbu kotvení nebo kůlů. Stromy v obcích vylepšují veřejný prostor, přispívají k vyrovnání teplotních extrémů, ke zlepšení kvality ovzduší a k zadržování vody. Dary Středočeského kraje loni pomohly v péči o více než 1250 stromů,“ vysvětlila radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

O finanční dar na péči o nově vysazené stromy mohou žádat obce, které vysadily stromy za peníze z veřejných zdrojů. Zastupitelé dnes vyhověli žádostem čtyř obcí. Načeradec dostane 193 500 korun, Louňovice pod Blaníkem 130 500 korun, Zlončice 34 500 korun a Vodochody 99 000 korun. Jde o poslední žádosti z loňského roku.



Pro letošní rok byl fond pro žadatele otevřen 1. března a žádosti mohou obce podávat průběžně až do 30. září 2024. Ve fondu jsou na rok 2024 vyhrazeny celkem dva miliony korun.

Informoval Krajský úřad Středočeského kraje.

(jv,stredoceskenovinky.cz foto:kú)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif