Výstava v Bílovci je věnována počátkům lyžníků v Beskydech

regiony

Výstava v Muzeu Bílovec, jež potrvá do 31. ledna, je věnována věhlasnému lyžařskému vázání Kandahár, které vyráběla firma Massag v Bílovci a používal je i legendární skokan Jiří Raška.

Výstava v Bílovci je věnována počátkům lyžníků v Beskydech
Z výstavy
8. ledna 2024 - 12:00

Ve čtvrtek 11. ledna se v muzeu navíc uskuteční přednáška zaměřená na počátky lyžníků v Beskydech.

Kandahár – lyžařské vázání, které změnilo svět, tak se nazývá výstava v Muzeu Bílovec, jež vznikla ve spolupráci s Muzeem Frenštát pod Radhoštěm, Muzeem Těšínska, akciovou společností KOH-I-NOOR MASSAG a Kulturně sportovním spolkem Elegant z Ostravy.

„Výstava je koncipována do dvou částí. První návštěvníky seznámí s počátky lyžníků v Beskydech. Druhá je věnována Kandaháru, jednomu z nejslavnějších vázání na světě, které položilo základ bezpečnému lyžování, a také olympijskému vítězi ve skoku na lyžích Jiřímu Raškovi, jenž toto vázání vyráběné v Bílovci od roku 1930 až do 70 let. 20. století používal,“ představuje výstavu Simona Lindovská z Muzea Bílovec. „Spolek Elegant nám zapůjčil řadu lyží, od norských z 19. století až po Kandahár z roku 1970, Muzeum Těšínska poskytlo dobové sáně a Muzeum Frenštát pod Radhoštěm, které je součástí Muzea Novojičínska, výstavu obohatilo o lyže legendárního Jiřího Rašky, českého lyžaře století, i jeho poháry a medaile. Samozřejmě jde o lyže s vázáním Kandahár,“ upřesňuje s tím, že součástí expozice jsou i dva krátké filmy – jeden o historii lyžování v Beskydech, druhý o obnovené výrobě jasankových lyží v Orlických horách.

Název vázání, jemuž je výstava dedikována, úzce souvisí s osobností britského polního maršála Fredericka Robertse z Kandaháru, jenž se stal patronem lyžařského závodu, a jehož přídomek byl následně na dlouhá léta úzce spojen se vším, co souviselo s lyžováním a mělo nádech vysoké úrovně, noblesy a elegance. Toho využila také švýcarská firma, která dala tento název svému patentu na lyžařské vázání. Zmíněný patent v roce 1930 koupil Massag z Bílovce a začal s výrobou lyžařského vázání Kandahár, jemuž je nyní věnována zmíněná výstava.

„Vázání Kandahár bylo ve své době opravdu revoluční, protože přešlo z řemenného na lankové, tedy bezpečnější vázání,“ přibližuje Simona Lindovská artikl, který byl z Bílovce vyvážen doslova do celého světa. „V 70. letech 20. století se však už vývoj opět posunul dál a Massag musel hledat nové řešení. Nalezl je opět ve Švýcarsku a v roce 1974 zakoupil licenci na vázání Gertsch, které vyráběl do 90. let 20. století,“ doplňuje a připojuje poděkování občanům Bílovce, kteří na výstavu zapůjčili lyže s oběma typy zmiňovaného vázání. A nejen to. Součástí výstavy jsou i dobové snímky lyžařů na svahu zdejšího kopce Fogl, na nichž mnozí návštěvníci poznávají své známé.

Výstavu ve čtvrtek 11. ledna v 17 hodin doplní přednáška Počátky lyžníků v Beskydech. Karin Raszková z Kulturně sportovního spolku Elegant zde návštěvníkům nastíní historii lyžování i obnovenou výrobu jasankových lyží, které se na Orlicku začala věnovat parta nadšenců. Přednášku bude provázet množství dobových fotografií, jež přítomným přiblíží lyžování v Beskydech na počátku 20. století.  

(rp,moravskoslezskenovinky.cz,foto:muzeumBilovec)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif