Projekt je určen pro žáky 2. a 3. ročníků a mohl vzniknout nejen díky iniciativě Kraje Vysočina, zájmu škol, ale především díky pochopení téměř desítky restaurací, kam jsou žáci vysíláni na speciální praxe. „Díky spolupráci škol, firem a špičkových profesionálů se daří u nás na Vysočině vychovávat generace kuchařů a číšníků, kteří se v gastru neztratí doma, ani v zahraničí. A to máme potvrzeno i soutěžními úspěchy. Zmíním například úspěšnou reprezentaci Kraje Vysočina na mezinárodní soutěži Tropheé Mille. Právě její 6. ročník se bude konat 1. listopadu v Jihlavě,“ informoval Pavel Franěk, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu.
V letošním roce se do intenzivní praxe nominovala šestice žáků z Gastro-technické střední školy Velké Meziříčí, Obchodní akademie, Vyšší odborné školy zdravotnické a Střední zdravotnické školy, Střední odborné školy služeb a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Jihlava a z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod. Postupně si vyzkouší ostrý provozní ruch v partnerských restauracích, kterými letos jsou: Jelínkova Vila Velké Meziříčí, Hotel Slávie Pelhřimov a vyhlášené jihlavské restaurace Tři Knížata a Buena Vista, dále také Hotel Fabrika Humpolec a Adam’s Bistro Třebíč. „Vybrané žáky, kteří jsou zařazeni do Gastroakademie vybaví Kraj Vysočina odpovídajícím stejnokrojem a především celou řadou kvalitních vzdělávacích akcí nad rámec výuky. Je to náš vklad do jejich profesní kariéry,“ doplnila Jana Hadravová z Krajského úřadu Kraje Vysočina, která projekt od jeho začátku řídí.
Gastroakademie však není jedinou příležitostí, jak se mohou žáci gastro oborů studující na školách Kraje Vysočina realizovat. V minulosti stáli například za vizuální podobou populární kuchařky Chytré recepty s chutí Vysočiny. Pod jejich rukama vznikaly pokrmy, které jsou v kuchařce nafoceny. Krajské školy s gastroobory pravidelně připravují občerstvení pro reprezentační akce Kraje Vysočina a snad neprozradíme příliš, když zmíníme, že do budoucna čeká na žáky našich hotelových škol nejedna vzdělávací akce, ta nejbližší bude, nejen pro žáky Gastroakademie, zaměřena na cukrařinu.
NovinkyVysočina.cz informovala Mgr.Monika Brothánková, tisková mluvčí , Kraj Vysočina.
(rp,novinkyvysocina.cz,foto:krajvysocina)