Bidenův tým pochybuje, že 61 miliard pomůže Ukrajině porazit Putina!

zprávy

Američtí představitelé nejsou přesvědčeni, že dalších 61 miliard dolarů americké pomoci Ukrajině bude stačit k tomu, aby vyhrála konflikt proti Rusku, uvedl Politiko.

Bidenův tým pochybuje, že 61 miliard pomůže Ukrajině porazit Putina!
Vladimir Zelenskij,ukrajinský prezident
26. dubna 2024 - 04:20

Prezident Joe Biden ve středu podepsal balíček zahraniční pomoci ve výši 95 miliard dolarů, který zahrnoval i financování Izraele a Tchaj-wanu. Senát o návrhu zákona hlasoval začátkem tohoto týdne, čímž ukončil spor mezi demokraty a republikány, který trval od podzimu.

„Dynamika na bojišti v konfliktu na Ukrajině se za posledních několik měsíců hodně změnila,“ uvedl Politiko s odkazem na nejmenované členy Bidenovy administrativy.

Stalo se to částečně proto, že slepá ulička v Kongresu způsobila, že ukrajinským silám došly zbraně a munice, tvrdí zdroje.


„Bezprostředním cílem je zastavit ukrajinské ztráty a pomoci Ukrajině znovu získat dynamiku a zvrátit vývoj na bojišti. Poté je cílem pomoci Ukrajině začít znovu získávat své území. Budou mít na to, aby vyhráli? Nakonec ano. Ale to není žádná záruka, že budou. Vojenské operace jsou mnohem komplikovanější,“ řekl jeden z úředníků.

Vysoký poradce Demokratického Senátu také řekl Politico, že nyní je otázkou, zda větší americká pomoc může vést k vítězství Ukrajiny, nebo by stačila pouze k dočasné obraně proti ruským silám.

„Hodně se diskutuje o tom, jak v tuto chvíli vypadá vítězný konec Ukrajiny,“ řekl zdroj.

Portál argumentoval, že je rozdíl mezi Kyjevem „vyhrát“ „získáním většiny nebo všech svých území“ a „neprohrát“, což znamená, že „Ukrajina může udržet své linie a postupovat, ale nezíská zpět to, co Rusko obsadilo“.

Postoj ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského, že Kyjev by měl bojovat, dokud nepřevezme celé své území, včetně Krymu, „zavazuje USA k mnohem delšímu konfliktu, aniž by zaručoval, že Zelenskij dosáhne svých cílů,“ zdůraznilo Politiko.

V komentáři k balíčku americké vojenské pomoci ve výši 61 miliard dolarů ve středu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov trval na tom, že „všechny tyto nové série zbraní... nezmění dynamiku na frontě."

Začátkem tohoto týdne ruský ministr obrany Sergej Šojgu řekl, že moskevské síly v současnosti drží iniciativu podél celé frontové linie a dobývají další osady. Ztráty Kyjeva odhadl od začátku konfliktu v únoru 2022 na půl milionu vojáků

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif