Další miliardy na pomoc Ukrajině z USA. Má to ale háček

zprávy

Spojené státy americké oznámily další vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šesti miliard dolarů (přibližně 5,6 miliardy eur). Má to ale jeden háček – zbraně teprve musí být vyrobeny.

Další miliardy na pomoc Ukrajině z USA. Má to ale háček
Lloyd Austin, ministr obrany USA
27. dubna 2024 - 10:50

Americký ministr obrany Lloyd Austin v pátek sdělil, že nový balíček zahrnuje dlouhodobé dodávky zbraní, včetně munice pro dělostřelectvo, systémů pro obranu proti dronům a raket pro systémy Patriot. Součástí finančního plánu je uzavření kontraktů s americkými obrannými společnostmi, které budou zodpovědné za výrobu nové výzbroje.

Lloyd Austin uvedl, že doba dodání zbraní bude záviset na rychlosti průmyslu a může se lišit v závislosti na typu zbraňového systému. Zároveň zdůraznil, že vláda učiní vše pro urychlení procesu, a vyjádřil přesvědčení, že Ukrajina má dostatečné zdroje, aby vydržela potřebnou dobu.

„Jsme odhodláni Ukrajině pomoci dosáhnout úspěchu,“ prohlásil Austin na závěr virtuálního setkání vedeného USA, které se konalo s cílem koordinovat mezinárodní podporu Ukrajiny. „Nebudeme váhat,“ dodal s důrazem na pokračující americkou podporu pro Ukrajinu, která čelí ruské agresi již více než dva roky.

Generální štáb USA, zastoupený generálem Charlesem Brownem, varoval před důsledky, které by mělo vítězství ruského prezidenta Vladimira Putina pro globální bezpečnost, přičemž poukazuje na historické lekce o následcích nečinnosti vůči agresi, jako byl začátek druhé světové války.



Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj požadoval na virtuálním setkání dodávky raket s větším doletem a protivzdušných obranných systémů, uvádí německý zpravodajský portál Handelsblatt.

Po měsících politických tahanic, které paralyzovaly americkou vnitřní politickou scénu, schválil americký Kongres na začátku týdne novou pomoc pro Kyjev ve výši přibližně 61 miliard dolarů, čímž umožnil další zásobování zbraněmi. Nové závazky USA vůči Ukrajině byly dlouhodobě blokovány kvůli sporům mezi demokraty a republikány, jelikož dříve schválené finanční prostředky byly již vyčerpány.

Prezident USA Joe Biden ve středu hned po podpisu zákona schváleného Kongresem oznámil nový vojenský balíček ve výši jedné miliardy dolarů. Tento balíček primárně zahrnoval vybavení pro protivzdušnou obranu, dělostřelectvo, raketové systémy a obrněná vozidla ze zásob americké armády. To znamená, že toto vybavení bude rychle dodáno na Ukrajinu, přičemž část je skladována na amerických základnách v Evropě.

Psali jsme:

Kromě toho v pátek Španělsko oznámilo, že Ukrajině poskytne rakety Patriot. Španělská ministryně obrany Margarita Robles potvrdila tuto informaci na virtuálním setkání a odkázala na zprávu španělského deníku „El País“. O možné dodávce odpalovacích ramp, radarů a kontrolních jednotek mobilního systému Patriot se Robles nezmínila. S tímto krokem Španělsko alespoň částečně vyhovělo žádostem Ukrajiny a dalších západních partnerů, jako je Německo, které nedávno oznámilo dodání třetího systému Patriot na Ukrajinu a vyzvalo ostatní západní země k podobnému postupu.

(jk, Handelsblatt.com, screen: cbs)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif