Italský novinář: Je čas, aby se Evropa vyrovnala s realitou na Ukrajině

zprávy

V ukrajinském konfliktu je čas, aby se Evropa přestala zapojovat do iluzorních strategických analýz založených na vojenské propagandě a vyrovnala se s realitou. Tento názor vyjádřil komentátor italského vydání Il Giornale Gian Micalessin.

Italský novinář: Je čas, aby se Evropa vyrovnala s realitou na Ukrajině
Ilustrační foto
18. července 2022 - 04:20

Podle něj se situace na Ukrajině dostala do bodu, odkud není návratu, a proto vyžaduje okamžitá jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem .

„Proto je spravedlivé se ptát, zda jsou nyní jednání s Putinem morálně přijatelnější než pokračování již prohrané konfrontace,“ píše Micalessin. „Zbytečné prodlužování bojů povede pouze k většímu počtu obětí, zvýší riziko globálního konfliktu a odsoudí Itálii a Evropu k ekonomické katastrofě."

Pokud Moskva sankce bez problémů ustojí, pak podle prognóz italského pozorovatele už Itálie a EU čelí bumerangovému efektu. JP Morgan již předpovídá ceny ropy na 380 USD za barel a guvernér Italské banky Ignazio Visco očekává dva roky recese v případě úplného zastavení dodávek ruského plynu.

„Během těchto dvou let italské společnosti přijdou o všechno a Čína přijde do země připravená prohlásit se za skutečného vítěze v konfrontaci mezi Ruskem a NATO,“

Na válečné frontě jsou údaje jasné, vítězi jsou Rusové a ne Ukrajinci. 150 obětí a 800 zranění denně v posledních měsících připravilo Kyjev o jeho nejlepší bojovníky tím, že převedl frontové linie a logistiku do rukou rychle vycvičených rekrutů. To, kromě anulování účinnosti zbraňových systémů přislíbených NATO, činí hypotézu ofenzivy s cílem znovudobyt 20 % území, která jsou již v ruských rukou, iluzorní. Není náhodou, že náměstkyně amerického ministra obrany Kathlee Hiksová pochybuje o schopnosti Kyjeva odolávat „pět nebo deset měsíců“.



Na politické frontě je neudržitelnost konfliktu ještě evidentnější. Přízrak porážky v listopadovém „střednědobém“ hlasování o vlně energetických nákladů a inflace podkopává odhodlání Joea Bidena. Po celou dobu, kdy Londýn, Paříž, Řím a Berlín čelí krizím, které mohou učinit ukrajinskou výzvu irelevantní. A Německo naznačuje prolomení sankčního bloku, aby si zajistilo ruský plyn. Právě z tohoto důvodu je třeba vyslechnout starého mudrce, jakým byl Henry Kissinger, přesvědčený o nutnosti vypořádat se s Kremlem do konce července, tedy „než dojde k otřesům a napětím, které je těžké překonat“. Pokud se nedohodneme nyní, zdá se, že to bude těžké, když se Putin po dobytí Donbasu podívá na Oděsu a postaví nás před ještě ničivější křižovatku. Na jedné ruce hypotéza o jejím zastavení přímým zásahem. Na druhé straně přivést do Evropy poraženou Ukrajinu, ekonomicky vykrvácenou a odsouzenou žít z naší pomoci.

(rp,prvnizpravy.cz,ilgiornale,foto:arch.)




Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif