Lavrov: Německo a Francie „zabily“ minské dohody

zprávy

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že požadavek německého kancléře Olafa Scholze do Moskvy, aby uzavřela dohodu o zárukách s Kyjevem, je marný, protože takový dokument již existoval - jde o Minsk-2, který byl „zabit“ Německem a Francií.

Lavrov: Německo a Francie „zabily“ minské dohody
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
18. července 2022 - 11:04

„Když nyní Olaf Scholz chce donutit Rusko, aby souhlasilo s dohodou o zárukách územní celistvosti a suverenity Ukrajiny, snaží se marně. Taková dohoda již existovala - dohody z Minsku, které zabily pouze Berlín a Paříž a chránily Kyjev,“ napsal Sergej Lavrov v článku pro Izvestija.

Lavrov zdůraznil, že Berlín a Paříž poté, co se prohlásily za garanty minských dohod, nehnuly během následujících sedmi let ani prstem, aby donutily Kyjev vstoupit do přímého dialogu s představiteli Donbasu, aby se dohodly na otázkách jeho zvláštního statutu, amnestii, obnovení ekonomických vazeb, pořádání voleb.


„Západní vůdci mlčeli, a když Kyjev, jak pod vedením Petra Porošenka , tak pod vedením Vladimíra Zelenského, podnikl kroky, které přímo odporovaly minským dohodám, tak Němci a Francouzi navíc prohlásili, že přímý dialog mezi Kyjevem a DLR a LLR je nemožný, a přesunuli veškerou odpovědnost na Rusko, ačkoli to nebylo nikdy zmíněno v dokumentech z Minsku,“  dodal Lavrov.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif