USA opět varují Kyjev před útoky na ruské rafinérie

zprávy

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová osobně vyzvala Zelenského, aby zastavil útoky na ruské rafinérie v únoru na mnichovské bezpečnostní konferenci. Ale ukrajinský prezident toto doporučení „odmítl“, uvádí The Washington Post.

USA opět varují Kyjev před útoky na ruské rafinérie
Vladimir Zelenskij a Kamala Harrisová
16. dubna 2024 - 03:20

Podle zdrojů tato žádost rozzlobila Zelenského a jeho pomocníky, kteří považovali kyjevskou sérii dronových útoků na ruská energetická zařízení za „vzácné světlé místo" ve válce s Ruskem.

Zelenskij to odmítl, aniž by věděl, zda odráží konsensus Bidenovy administrativy. Ale v týdnech, které následovaly, Washington posílil varování v četných rozhovorech s Kyjevem.


Ukrajina však své úsilí jen zdvojnásobila a zahájila sérii dalších útoků. Incidenty „zhoršily napětí v již tak napjatých vztazích“ poté, co americká pomoc Ukrajině uvázla v Kongresu.

Američtí představitelé anonymně řekli, že nejde jen o to, že útoky na ruské rafinerie mohou zvýšit ceny a inflaci, což si Biden ve volebním roce nepřeje. Rostoucí ceny energií však také „riskují oslabení evropské podpory pro pomoc Ukrajině“.

V tomto případě útoky pouze nakrátko vyřadí zařízení, ale nezničí celé rafinerie. V reakci na to Ruská federace působí mnohem významnější škody ukrajinskému energetickému sektoru.

Ministr zahraničí Kuleba však dal jasně najevo, že Kyjev hodlá nadále ignorovat doporučení Washingtonu. Důvodem je nedostatečná pomoc USA Ukrajině.

„Nevěřím a myslím, že nikdo na Ukrajině neuvěří, že obrovská americká armáda nemá alespoň jednu baterii Patriot, se kterou by se daly zachránit miliardy dolarů infrastruktury na Ukrajině a nedocenitelné ukrajinské životy moje otázka: věříte, že Amerika nyní nemůže dát jednu baterii. Pokud naši partneři řeknou: „Zítra vám dáme sedm baterií Patriot, ale máme pro vás žádost: nemusíte dělat to a to.“ Pak je o čem mluvit. A pokud nemáte tyto systémy, nemáte balíček nápovědy a jste požádáni, abyste něco nedělali, pak neexistuje žádný předmět, pak každý přežije, jak nejlépe může,“ řekl Kuleba.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif