Guth–Jarkovský by se dnes nestačil divit

politika

Již více než 100 let jsme přesvědčování, že olympijské myšlenky jsou natolik zásadní, aby jejich nositelé měli výsadní postavení. Je tomu tak i dnes?

Guth–Jarkovský by se dnes nestačil divit
dr. Jiří Stanislav Guth – Jarkovský, zakladatel Českého olympijského výboru
20. srpna 2021 - 12:15

Zakladatel Českého olympijského výboru dr. Jiří Stanislav Guth – Jarkovský byl nejen propagátorem sportovních myšlenek, čelní sportovní diplomat, ale především šiřitel pravidel společenského chování ve všech možných situacích, o čemž svědčí jeho bohatá publikační činnost na téma etiketa.

Je otázkou, co by říkal současné hyperkorektní době, kdy se čelní představitelé omlouvají za něco, co v žádném případě nemohli způsobit nebo dokonce ovlivnit. Nevěříte? Kanadský premiér se omluvil za svoji fotku se ztmaveným obličejem z dětství (kdo z nás si jako dítě nemaloval obličej, aniž by tušil, že může někoho urazit). Nizozemský premiér se omluvil za příliš brzké zrušení omezení proti šíření koronavirové nákazy. (nikdo asi stále, neví, jak se vir, chová, ale premiér měl potřebu se omluvit za další strádání občanů své země). Řecký premiér se omluvil za selhání, kterých se stát dopustil při boji s ničivými požáry (historicky největší, bez praktické zkušenosti, ale měl pocit, že Řecko se mohlo bránit lépe, jen nikdo neví jak). Rumunský ministr sportu se omluvil za rasistické chování rumunského rozhodčího při řízení mezinárodního zápasu (incident není dodnes řádně dořešen, vzhledem k jazykovým různostem a vina je velmi sporná, představitel státu nechtěl nechat na zemi nálepku rasistického státu).



Guth – Jarkovský by ve světle podobných příkladů v dnešní době napsal novou knihu, jak se správně a kdy omlouvat. A věnována by byla jeho nástupci v čele Českého olympijského výboru Jiřímu Kejvalovi. Důvod je všeobecně známý. Skandální vystoupení Jiřího Kejvala na tiskové konferenci po příletu z tokijských olympijských her. Během této konference šokovaným novinářům oznámil, že omluva nic neřeší. Zástupci sedmé velmoci se museli následnými otázkami ujistit, že slyšeli správně. Tehdy Kejval zřejmě usoudil, že opravdu přestřelil a své tvrzení vyšperkoval další perlou: pokud si to sportovci budou přát, omluvím se.  V civilizovaných zemích se omluvy nikdo nemusí doprošovat. Je naprosto neuvěřitelné, že u nás představitel unikátní organizace, která ve svých stanovách má šíření olympijských myšlenek, rovnosti a fair play, není sám o sobě schopen ze sebe vysoukat slušnou omluvu. Následnými kroky již jen rozmazává bláto, které sám na sebe nanesl.

(kp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?