Ján Čarnogurský: Dnes na mítincích stačí krátké i třeba nelogické věty

politika

Jako bývalý mítinkový řečník jsem si všiml, že nyní se na mítincích řeční jinak. Žádná logická argumentační nit ústící do nějakého (politického) závěru, píše v komentáři Ján Čarnogurský.

Ján Čarnogurský: Dnes na mítincích stačí krátké i třeba nelogické věty
Ján Čarnogurský
30. listopadu 2020 - 06:20

Nyní řečník vyráží co nejhlasitější krátké a ofenzivní hesla. Podle možnosti takové, jaké posluchači očekávají, s nimiž souhlasí a které zvyšují jejich emoce, spíše negativně. „My jsme tu doma“ (protože někdo to zpochybňuje). Jen tak lze dosáhnout cíle ve světě ovládaném deep state.

Kdysi to bylo jinak. Prezident John F. Kennedy v roce 1962 v berlínské řeči na ulici před berlínskou zdí řekl slavnou větu: „Já jsem Berlíňan“ (Ich bin ein Berliner). Jeho životopisec Arthur Schlesinger jr. později napsal, že americká delegace měla po té větě dojem, že kdyby Kennedy pokračoval: „Jděte a strhněte zeď!“, obyvatelé Berlína by to udělali.



17. listopadu v Bratislavě to zaznělo jinak. Několik řečníků používali maximálně 5-slovní věty, kterým každý rozuměl. Potom Marián Kotleba v závěrečném projevu stejnými větami přesvědčil posluchače, že policie zadržela poslance Medveckého neoprávněně (asi měl pravdu) a vyzval, aby šli s ním k Národní radě. Téměř celé shromáždění šlo, ulice Palisády byla plná. Nedivím se, že poslance Medveckého policie hned pustila, dodává Ján Čarnogurdký.

(rp,prvnizpravy.cz,jancarnogursky,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif