Jan Schneider: Kdy se objeví novičok v Bělorusku?

politika

Novičok je látka svou podstatou mýtická, schopná transsubstanciace, píše Jan Schneider v komentáři pro Prvnizpravy.cz a pokračuje v jeho charakteristice.

Jan Schneider: Kdy se objeví novičok v Bělorusku?
Jan Schneider
4. září 2020 - 07:20

  • Je prý sovětské provenience, ale novičokem ji nazvali na Západě.
  • Prý je dvousložková, ale občas prý také funguje z jednoho flakónku.
  • Je to prý nervový plyn, který se prý ale dá také namazat na kliku.
  • Je prý prchavý, ale občas prý vydrží hodiny, dny – ba týdny.
  • Účinkuje prý okamžitě, ale někdy prý také s prodlevou.
  • Prý má obrovský smrtící účinek již v malém množství, ale prý dá se též přežít (pouze to má ten důsledek, že přeživší osoba zmizí – jako se to stalo Sergeji Skripalovi).
  • Nikdo na světě ho prý nemá, kromě Ruska, ale v nejednom státě jsou prý schopni novičokem zasažené léčit, k čemuž potřebují mít vzorek novičoku. (Ten byl vyráběn do roku 1992 v uzbekistánském Nukusu, pak vývojoví pracovníci i s dokumentací a laboratořemi odjeli do Spojených států, kde se od té doby věnují zřejmě vývoji dětských pudrů proti opruzení, nebo co.)
  • Co se účinného rozptylu týče, v Salisbury prý novičok vážně zasáhl i zasahujícího policistu, v případě prý novičokem zasaženého Alexeje Navalného se desítkám lidí kolem něj v Rusku nic nestalo (je však možné, že byl něčím otráven až v Německu).

Jinými slovy, novičok je pracovní název pro univerzální prostředek, kterým se snaží autoři největších hybridních fantasmagorií slepit své ubohé a děravé konspirační teorie, aby alespoň pro ty nejblbější dávaly zdání nějakého smyslu. Jinými slovy, snaží se uplést z novičoku bič, napráskat jím Rusům, a ještě přitom vonět po konvalinkách.


Na mysl přichází temná předtucha, určená běloruským aktivistům – zdá se, že je jen otázkou času, než se novičok objeví něco vyřešit v Bělorusku. Nebude-li totiž vývoj situace splňovat očekávání Západu, dávejte si pozor, kdo vám nese kelímek s čajem! Putin opravdu nemůže ohlídat zdraví a životy všech, kteří mu sice pilně utrhají na cti, ale když je jejich snažení marné, mohou posloužit ještě jednou, nakonec, jako oběti.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?