Petr Hampl: Opravdu bohatství vzniká z práce?

politika

Ke kauze Walderode: Přetřásá se, jak moc či málo se starý hrabě zapletl s nacisty. Ale problém je přece ještě jinde. V křiklavé nespravedlnosti samotného základu, píše v komentáři Petr Hampl.

Petr Hampl: Opravdu bohatství vzniká z práce?
Petr Hampl, nezávislý sociolog
1. července 2020 - 07:20

České země jsou zchudlé. Ne proto, že by lidé málo pracovali, ale proto, že si zahraniční „investoři" berou tak tolik prostředků, že už nezbývá na zajištění běžného chodu země. A v téhle situaci padne rozhodnutí, že se vezme majetek za několik miliard (který bude samozřejmě chybět), že ten majetek bude darován někomu, jehož jedinou zásluhou je, že jakýsi prapředek se vlichotil do přízně dávno svrženého cizího panovníka. Je to nespravedlivé, je to hloupé, je to ekonomicky iracionální.


Pokud to současné zákony umožňují, tak je to jenom doklad o tom, že ty zákony jsou špatné.

Po roce 89 nás havlisté obelstili s tím, že když budou majetkové državy darovány šlechtickým rodům, tak je ty rody údajně zvelebí, a že to údajně prospěje všem. Však ano, zvelebili. Ale nepřinesli ani korunu. Všechno to odpracovali místní lidé. Šlechtické rody ty všechny rekonstrukce zaplatily buď z výnosů panství (tedy z toho, co jim daroval stát) nebo z dotací (tedy zase z toho, co jim daroval stát). Přesněji, darovali jim to čeští daňoví poplatníci.

Opravdu bohatství vzniká z práce? Není to spíš tak, že doufáme, že jednou bude z práce vznikat? Pak ale bude jednou z nutných podmínek vyvlastnění šlechtických majetků, dodává Petr Hampl.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif