Petr Hampl: Skutečné vysvětlení, proč je generál favoritem voleb

politika

<< OTÁZKA TÝDNE >> Tak máme za sebou další předvolební kampaň. Opět velmi emotivní. Stejně jako před deseti lety. Ale letos se objevil ještě úplně nový prvek. Strach.

Petr Hampl: Skutečné vysvětlení, proč je generál favoritem voleb
Petr Hampl, nezávislý sociolog
27. ledna 2023 - 02:20

Byla to kampaň, kdy aktivisté a voliči jedné strany mohli volně mluvit, šířit své myšlenky, vyvěšovat fotografie apod., zatímco druhá strana byla zcela ztichlá. Podporovat veřejně Andreje Babiše je riziko, srovnatelné s podporou SPD. Podporovatel může zcela jistě počítat s urážkami, ale může taky dojít na fyzické napadení, problémy v práci nebo nejrůznější popotahování úřady. Atmosféra připomíná spíše roky před nástupem Hitlera, Mussoliniho nebo Gottwalda než tradiční demokracii,  píše Petr Hampl v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Co to způsobilo?

Za prvé. Naprostá většina voličů generála Pavla normální slušní lidé, nicméně jsou tam i zradikalizované skupinky fanatiků. Slušná většina se tak dostává do situace, kdy některé věci pokládá za přehnané, ale „jsou to naši.“ Přece nemůžeme podpořit Babiše. A tak i slušní inteligentní lidé nakonec často schvalují nebo bagatelizují nejrůznější fašizující výstřelky.

Za druhé. Liberální média dlouhodobě podporují násilí proti politickým odpůrcům. Jednou zmlácení Ladislava Jakla, podruhé fyzické napadení redaktora Sputniku, potřetí násilné rozhánění opozičních mítinků. Pokaždé jste se mohli dočíst, že je to tak správně a že by toho mělo být víc. To pochopitelně povzbuzuje různé psychopatické magory a na druhé straně vyvolává strach.

Za třetí. Justice. Nejen, že přestala předstírat nestrannost, ale už se to od ní ani neočekává. Vyhrožujte Babišovým voličům, nikdo se tím nebude zabývat. Vyhrožujte generálovým voličům, bude následovat trestní stíhání a možná i nepodmíněný trest. Všichni to vědí. Všichni s tím počítají.



To všechno je skutečným důvodem, proč je Petr Pavel jednoznačným favoritem. Protože volby nikdy neudělují moc politikům. Volby měří, kdo je mocnější a kdo méně mocný. Jak to vyjádřil Curtis Yarvin, volby nám umožní vidět, kdo by vyhrál občanskou válku, pokud by na ni došlo. Známe tedy výsledek, a to i bez krveprolití.

To je důvod, proč je favoritem Petr Pavel. Stojí za ním politická moc, vojenská moc, mediální moc, velké peníze i schopnost organizovat své příznivce. Za Andrejem Babišem stojí menší politická moc, menší mediální moc, menší peníze i nižší schopnost organizovat příznivce.

Samozřejmě, čas od času se shodou okolností a díky obrovskému štěstí nebo třeba i osobní genialitě stane, že slabší armáda porazí tu silnější. I když Babišovy šance nízké, nejsou nulové. V posledním týdnu bylo lze zaznamenat určitý pohyb, a to zejména v těch skupinách, které nejsou skalní voliči ANO. Generálův velmi slabý výkon v debatách někoho znejistil.

Otázka nedobrovolného posílání českých mužů na ukrajinskou frontu se ukázala silným tématem, zejména poté, co generál Řehka veřejně potvrdil, že počítá i s takovou možností a poté, co vláda předložila návrh ústavní změny, která by to usnadnila. Konečně se v české politice objevilo silnější téma, než jestli někdo mluví s cizím přízvukem. Určitou naději dává i to, že v prvním kole byla volební účast vrstev podporujících kavárnu tak vysoká, že už nemá kam růst. Vrstvy fyzicky pracujících s nižšími příjmy měly účast nízkou, je zde tedy prostor pro růst. A kdo jiný by měl dorazit k volbám než mladí dělníci a řemeslníci, kteří by na frontu směřovali jako první?

Podaří se tedy situaci otočit? Rovnalo by se to zázraku. A mocenské poměry v zemi by to stejně nezměnilo.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif