Roček: Kdo se rozpíná v oblasti Tichomoří?

politika

Tuto rukověť si uložte, bude se vám hodit! Hrozí, že fialoví cenzoři znovu útočí na nezávislé weby minimálně zastrašováním inzerentů, aby finančně zlikvidovali weby omezením jejich příjmů.

Roček: Kdo se rozpíná v oblasti Tichomoří?
František Roček, publicista
26. září 2023 - 03:20

Proto si preventivně uložte alespoň základní informace, které pro vás budou klíčem k orientaci v problematice mezinárodních vztahů. V tomto případě o tom, kdo a jak se rozpíná v oblasti Tichomoří a v pobřežních vodách Asie.

Využijeme k tomu článek, v němž indický politik varuje: „Nedovolte vojenské základny na indické půdě“. Publicista František Roček v  komentáři pro Prvnizpravy.cz upozorňuje, že Manish Tewari, právník, poslanec a bývalý unijní náměstek ministra pro informace indické vlády 24. září 2023 na www.asianage.com varoval, že Indie se dostala do smluvní pasti USA.

Tewari se ptá: Mění Indie odmítavý postoj k cizím vojenským základnám v širším regionu i na své půdě? Alespoň to tak vypadá při čtení nedávných společných komuniké mezi Indií a Spojenými státy.

Upozorňuje: „Odstavec čtrnáctý společného prohlášení Spojených států a Indie ze dne 22. června 2023 uvádí, že: "Prezident Biden a premiér Modi také uvítali vznik Indie jako centra pro údržbu a opravy předsunutých aktiv amerického námořnictva a uzavření dohod o opravě hlavních lodí s indickými loděnicemi. To umožní americkému námořnictvu urychlit proces uzavírání smluv na střední a nouzové opravy..."

Stejná formulace byla zopakována v 18tém bodě společného prohlášení Indie a USA ze dne 8. září 2023:  „Vedoucí představitelé uvítali uzavření druhé dohody o opravě hlavních lodí, přičemž poslední dohoda byla podepsána americkým námořnictvem a společností Mazgaon Dock Shipbuilders, Ltd v srpnu 2023. Obě strany se znovu zavázaly k tomu, že se Indie stane centrem údržby a oprav předsunutých prostředků amerického námořnictva a dalších letadel a plavidel.

Zpráva zveřejněná v novinách se sídlem v jižní Indii 11. července 2023 zdůraznila skutečnost, že "válečné lodě amerického námořnictva pravděpodobně podstoupí opravu v loděnicích Larsen a Toubro v přístavu Kattupalli v Chennai podle pětileté dohody o opravě hlavních loděnic (MSRA) podepsané minulý měsíc mezi americkým námořnictvem a společností Larsen & Toubro. V současné době loděnice provádí opravy civilních velitelských lodí amerického námořnictva". Ve skutečnosti jde o válečné lodě amerického námořnictva! Jsou tyto dohody předzvěstí poskytnutí amerických vojenských základen na indické půdě?“


Indický autor upozorňuje: „USA již mají řadu aliancí v tichomořské části Indo-Pacifiku, které začínají od Japonska v severní Asii a pokračují až do Austrálie zahrnující Jižní Koreu, Filipíny a Thajsko. Má celé spektrum bezpečnostních vztahů se Singapurem a dokonce i s Tchaj-wanem. Dne 10. září 2023 povýšila své vztahy dokonce i s Vietnamem na úroveň komplexního strategického partnerství, čímž snad překonala problematické dědictví vietnamské války, která zuřila v letech 1955-1975.

V indické části Indo-Pacifiku mají USA základny v Bahrajnu, Kataru, Kuvajtu, Ománu, Spojených arabských emirátech, Izraeli a na ostrově Diego Garcia. Mají bezpečnostní vztahy se Saúdskou Arábií a Turecko je spojencem v rámci NATO. Plavidla 5. a 7. flotily amerického námořnictva pravidelně hlídkují v Indo-Pacifiku z Japonska do Suezského průplavu. Nově vytvořený bezpečnostní pakt mezi Austrálií, USA a Spojeným královstvím (Velkou Británií) AUKUS, má za cíl monitorovat Jihočínské moře a posílit regionální spojence, jako je Austrálie, tím, že jim poskytne cenné technologie, včetně útočných ponorek s jaderným pohonem (SSN).

Pak je tu Quad – čtyřúhelník mezi USA, Japonskem, Indií a Austrálií v Pacifiku a stejně amorfní I2U2 mezi Izraelem, Indií, USA a SAE… Jediné, co v této architektuře z pohledu USA chybí, může být pořádná vojenská základna v Indii, která leží uprostřed strategického oblouku od Japonského moře k Suezskému průplavu.“

Čínská expanze?

V rámci tušení, že je třeba alespoň částečně zabezpečit z hlediska průzkumu a preventivních opatření lodní trasy,

Číňané v posledních dvou desetiletích začali hledat vojenských základen v oblasti Indického a Tichého oceánu.

Indický autor v článku informuje: „…Z Džibutska v Africkém rohu, Gwadaru v Pákistánu, Hambantoty na Srí Lance, sledovací stanice na Kokosových ostrovech v Myanmaru a námořní základny na Sihanoukville-Ream v Kambodži Číňané pilně vytvořili to, čemu říkají šňůra perel.

Čína chce vybudovat více vojenských základen v Mosambiku nebo na Madagaskaru v západní části Indického oceánu. Další námořní zařízení se chystá na straně Atlantského oceánu v Africe v Rovníkové Guineji. Čína má také strategické vztahy jak se (severní) Koreou, tak s Pákistánem, které jsou jaderně vyzbrojenými státy...“



Indická mírná snaha o základny

Manish Tewari uvažuje, že Indie má dvě možnosti: „Může se buď stát mladším partnerem ve větší paletě bezpečnostních uskupení a sítí v Indo-Pacifiku, které jsou podporovány USA, protože nikdy nemůže existovat rovnocenné partnerství vzhledem k velkým rozdílům v příslušných obranných kapacitách obou zemí. Druhou možností je růst indické ekonomiky, posílení národní moci a vytvoření vlastní sítě základen v Indo-Pacifiku, čili zabezpečení strategické autonomie.

Úsilí Indie o vytvoření přítomnosti na Mauriciu a Seychelách: Zařízení na ostrovech Agalega na Mauriciu je možná blízko dokončení, úsilí o vybudování základny na ostrově Nanebevzetí Panny Marie na Seychelách ztroskotalo… Závěrem chci říci, že Indie si musí zachovat strategickou autonomii a nedovolit žádné vojenské základny na indické půdě… Musí se snažit vybudovat vlastní vojenské základny v Indo-Pacifiku.“

Válečnický epilog

Americká snaha vnutit svá vojenská zařízení Indii, Vietnamu, Filipínám a dalším státům, je přípravou na válku s Čínou. Americké zelené mozky o tom hovoří a píší otevřeně. USA se snaží získat přízeň ekonomickým podbízením různým ostrovům v Tichomoří, aby tam mohly zahnízdit svá další vojenská zařízení.  

Američtí válečníci chválí novou protičínskou koncepci námořní pěchoty vybavené protilodními a protizemními raketami. Rakety podle nich bude vhodné odpalovat i z Tchaj-wanu, nestačí jim japonské jižní ostrovy a Filipíny.

Píší, že protičínská válka vyžaduje lehčí a agilnější sbor rozmístěný po souostrovních ostrovech Tichého oceánu prostřednictvím mnoha lehkých obojživelných válečných lodí. Taková síla by poskytla schopnost rychlého úderu s menším rizikem.

Ale to je již jiný příběh – o tom, jak americká námořní pěchota prochází reorganizací kvůli válce s Čínou, na kterou se připravují. O tom až příště, dodává František Roček.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif