Vyšetřování Huntera Bidena se rozjíždí na plné obrátky

politika

Významný krok ve vyšetřování Huntera Bidena: Americký generální prokurátor Merrick Garland jmenoval zvláštního právního zástupce. Informaci přinesla agentura AP.

Vyšetřování Huntera Bidena se rozjíždí na plné obrátky
Hunter and Joe Biden
12. srpna 2023 - 18:38

Americký generální prokurátor Merrick Garland v pátek oznámil jmenování zvláštního právního zástupce pro vyšetřování Huntera Bidena, syna aktuálního amerického prezidenta Joea Bidena. 

David Weiss, renomovaný právník z Delaware, který se již v minulosti zabýval finančními transakcemi Huntera Bidena, byl vybrán pro tuto důležitou roli. Jmenování přišlo v reakci na to, když jednání o dohodě o vině a trestu v případu selhala.

Tento krok je vnímán jako významný posun od Merricka Garlanda, který je známý svým opatrným přístupem k práci. Jmenování Weisse zvláštním právním zástupcem mu dává nezávislost, pravomoc a potřebné zdroje k hloubkovému vyšetřování.

Psali jsme:

Je důležité zdůraznit, že americké ministerstvo spravedlnosti ve svém červnovém podání uvedlo, že Hunter Biden, jenž je od roku 2018 vyšetřován federální porotou, se přiznal ke dvěma trestným činům spojeným s neuhrazením daní za roky 2017 a 2018.

Avšak prokurátoři v Delaware v pátek oznámili, že jednání o vině a trestu se dostala do slepé uličky, což vedlo k tomuto aktuálnímu rozhodnutí.

V USA je zvykem jmenování zvláštního právního zástupce v případech, kdy se ministerstvo spravedlnosti domnívá, že existuje potenciální konflikt zájmů nebo když je případ považován za významný veřejný zájem.

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: skynews.com.au)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 11%
transparent.gif transparent.gif
Ne 74%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 15%
transparent.gif transparent.gif