Afghánistán: 101. výročí nezávislosti oslavili výrobou mrtvol

zprávy

V úterý 18.srpna si Afghánci připomenuli 101.výročí nezávislosti svého Absurdistánu.

Afghánistán: 101. výročí nezávislosti oslavili výrobou mrtvol
Z oslav
20. srpna 2020 - 09:01

V takový slavnostní den papaláši říkají spoustu keců do mikrofonů a kamer, pokládají kytice a věnce na nějaké sokly nějakých památníků a pomníků a podobných pietních drobností. V takové situaci byl též afghánský prezident Ashraf Ghani. Také předstíral vážnost s květinami v ruce. A přiletěly rakety…

Obřad slavnostního pokládání kytek byl živě vysílán televizními šmouly. Náhle přerušila TV vysílání, protože došlo k prvnímu blízkému úderu rakety. Před TV bedýnkami všichni diváci viděli, že Afghánistán je skutečně boží, uvedl v komentáři s krutou nadsázkou publicista František Roček.

Na Kábul dopadlo raket celkem 14. Nebylo ale moc mrtvých, jenom 2 a 16 zraněných - včetně šesti civilistů, uvedlo ve středu ministerstvo vnitra. Dva ze zabitých byli vládní zaměstnanci, a mezi zraněnými byly 4 děti a 1 žena.

Prezident Ghani má na slavnostní výbuchy štěstí, protože útok byl podobný raketové zdravici vystřelené během prezidentské inaugurace v květnu 2020.

V obou případech šlo o iniciativu Islámského státu. Islámský stát se zaměřuje na krvavé útoky a na vyvolávání chaosu v hlavním městě Kábulu. Snaží se vytvořit chaos, aby znesnadnil zahájení (stále odkládaných) rozhovorů mezi Tálibánem a prozápadní vládou.

Útok zahnal do krytů pracovníky ambasád, protože k raketovému božímu dopuštění došlo poblíž kábulské diplomatické enklávy.



Tálibánci dobili jeden okres

K 101. výročí nezávislosti přispěl také Tálibán tím, že dobil jeden okres v provincii Ghor. Rozlohou velká provincie ve středu Afghánistánu je jednou z tzv. „nejistých provincií“.

Po těžkých bojích mezi afghánskými bezpečnostními silami a Tálibánem, které trvaly celý den, okres Murghab v provincii Ghor v předvečer státního svátku alias výročí nezávislosti, přešel pod moc Tálibánu. Afghánští bezpečnostní úředníci v provincii to v úterý potvrdili.

Je to poprvé, co afghánští vládní úředníci potvrdili ztrátu okresu. Samozřejmě, že afghánská vláda zmobilizovala kdejaké zálohy, povolala další zvláštní jednotky, budou pilně a neúnavně bombardovat, aby situaci zvrátili. Co jiného jim zbývá?

Zajímavé je, že řada občanských aktivistů obviňuje místní správní orgány, že za situaci mohou do značné míry i oni: Od zkorumpované a neschopné místní samosprávy, přes zneužívání ozbrojených oddílů a místní policie kmenovými staršími, to vše patřilo mezi klíčové důvody, které vedly k nárůstu násilí v Ghoru, uvedl pro Tolonews.com Ahmad Shah Mawahid, aktivista občanské společnosti v Ghoru.

Bezpečnostní situace v celé provincii Ghor není dobrá a mezi obyvateli panují vážné obavy z možného zhroucení dalších okresů v provincii do rukou Tálibánu.

Podle armádních informací v pondělí večer Taliban provedl 25 útoků v západních částech země s těžkými ztrátami mezi oběma stranami.

Ve středu 19. 8. dopoledne kolem 10. hodiny nejméně dva pracovníci bezpečnostních sil z Národního ředitelství pro bezpečnost (NDS) byli zabiti a 11 lidí - včetně civilistů - bylo zraněno při výbuchu auta s výbušninou v severní provincii Baghlan, uvedl zdroj bezpečnosti. Někteří zranění jsou v kritickém stavu. K incidentu došlo v Pul-e-Khumri, hlavním městě provincie Baghlan poblíž kanceláře NDS.


To by Cimrman nezvládl

Občané, kteří si vymysleli génia Járu Cimrmana, sice vymýšleli úžasné legrácky, ale vymyslet současnou afghánskou situaci, to by asi nezvládli.

Vládní jednotky nedokáží porazit Tálibán, Tálibán nemá dost sil na vojenské obsazení Afghánistánu, ale opotřebovací občanská válka ubírá sílu především afghánské armádě a policii, korupce je samozřejmostí, protože každý hrabe pod sebe, aby měl něco v záloze, až po zhroucení státu bude z Afghánistánu utíkat.

Podle Johna F. Sopka, generálního inspektora pro obnovu Afghánistánu (SIGAR), Američané nevědí kolik vlastně mají Afghánci vojáků a policistů, ačkoliv slíbili, že provedou revizi a zlikvidují mrtvé duše.

Více než 16 milionů Afghánců potřebuje humanitární pomoc, řekl Wahid Amani, mluvčí Světového potravinového programu (WFP). Hlad a nedostatek potravin ohrožují polovinu populace v zemi, protože situace se ještě zhoršila, že kvůli koronavirové pandemii přišly v Afghánistánu téměř 4 miliony lidí o zdroje příjmu.

Potraviny jsou stále dražší a sehnat je není mnohde lehké.

Nafisa Reshtin z programu WFP uvedl „Když úřady nařídily karanténní opatření po celé zemi, aby potlačily šíření covid-19, ze dne na den přestali pouliční prodejci tlačit své vozíky s potravinami do obytných oblastí v Kábulu."

Aby toho nebylo málo ministr zdravotnictví nedávno uvedl, že podle odhadů je koronavirem nakaženo 10 milionů Afghánců.

Takový je pohled na agónii afghánské prozápadní vlády. A v tomhle binci ještě zbytečně vydáváme peníze na české vojáky, kteří v rozkládajícím se Afghánistánu pojídají vtipnou kaši…

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif