Analytici ze "soukromé" organizace CIA Trumpovu zeď nezatracují

zprávy

Analytická společnost Stratfor se na přelomu let 2018 – 2019 zapojila do diskuze o tom zda je potřeba dokončit zeď/plot na mexicko – americké hranici. Kritika stavby zdi je na doslova hysterické úrovni, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz František Roček.

Analytici ze "soukromé" organizace CIA Trumpovu zeď nezatracují
Ze stavby zdi
28. února 2019 - 07:20

Naopak v naprosto seriózním článku Stratfor jen upozorňuje na realitu, tedy, že se nepodařilo mezi Kongresem a Bílým domem dohodnout o požadavku prezidenta Donalda Trumpa na 5,7 miliardy dolarů na financování stovek kilometrů bariéry mezi Spojenými státy a Mexikem.

Z více než 1 900 mil asi třetina této délky má v současné době nějaký typ plotu mezi oběma zeměmi. Analytici společnosti Stratfor Worldview poukázali na to, že zpráva o celních a hraničních kontrolách (od U.S. Customs and Border Protection) uvádí, že zatýkání lidí, kteří nelegálně překročí tuto hranici, od roku 2000 neustále klesá. Přesto každoročně zadržují asi 250 000 lidí, kteří se snaží nelegálně vstoupit do Spojených států. Ale jejich počet kolísá.



Z toho vyplývá, že nelze vyloučit, že tato tendence může být kdykoliv narušena prudkým navýšením počtu migrantů. Také ne všechny nelegály zadrží při celních a hraničních kontrolách. V roce 2016 bylo např. zadrženo celkem 408 870 nelegálů.


Zeď proti drogám?

Analytici připomínají, že Trump řekl 19. ledna 2019, že plot/zeď pomůže proti pašování nezákonných drog. „Může však hraniční bariéra zabránit pašerákům v pašování drog…? Není to jisté… Ploty a zdi existují už desetiletí na americko-mexické hranici, omezují nebo v mnoha případech přesměrují tok kontrabandu a lidí. V mnoha případech efektivní stěny posunuly proudy lidí do oblastí bez nich; protože oblasti bez plotů jsou zpravidla vzdálenější a v nepřátelském prostředí, vedlo to k úmrtí více migrantů, a tím odradilo mnoho lidí od pokusů o nelegální cestu…“ píší analytici a pokračují:

„…Zatímco bariéry pomáhají zastavit tok drog s nižší hodnotou, jako je marihuana, stejně jako cizinců bez dokladů, nepomáhá zastavit příliv vysoce hodnotných drog, jako je kokain, heroin, fentanyl a metamfetamin (pervitin), které zabíjejí ročně desítky tisíce Američanů. To proto, že  nelegální zboží vstupuje do Spojených států prostřednictvím běžných vstupních míst (přechodů) jako součást masivního proudu legitimních výrobků, které každý den překračují hranice….“

Stratfor nenabízí žádné řešení. Jenom dokumentuje problémy. Např. že stavba zdi nezastavila pašování drog, a pašeráci hledali způsoby, jak jít pod, kolem nebo přes stěny. "Existuje přímá souvislost mezi budováním hraničních zdí v San Diegu a Nogalese v pozdních osmdesátých letech s výskytem narkotických tunelů na těchto místech, které se začínají objevovat v roce 1990.

K tomu lze dodat, že jde o zákonitou reakci. Otázkou ale je, zda není rozdíl mezi volnou hranicí a pracně budovaným tunelem, který bude časem odhalen? Je logické, že každou zábranu je možné nějakým způsobem překonat. Ale sám proces překonávání překážky je další překážkou zpomalující a ohrožující nelegální snahu – ať s drogou nebo jenom s migračními ilegály.



Mexický drogový sen

Analytici upozorňují, že alfou a omegou je korupce v Mexiku díky obrovskému bohatství z obchodu s kokainem.

„…Část síly kartelů vychází kromě politiky také z geografie oblasti,“ upozorňují analytici. Korupce může omezovat místní vládu a bezpečnostní aparát, ale i mexický kongres, a omezovat všechno rozhodování a paralyzovat i snahu mexických prezidentů o změnu.

Prostě na mexické straně hranice nelze hledat řešení problémů.

„…Mezitím se Kongres Spojených států a prezident Trump nemohou dohodnout na tom, jak zastavit nelegální tok migrantů přes hranice mezi USA a Mexikem... a během roku 2017 zemřelo ve Spojených státech více než 15 000 lidí na předávkování drogami, což představuje téměř 5 úmrtí na každých 100 000 Američanů," dodávají analytici.

Poučení z krizového vývoje

Zajímavé je, že Stratfor v článku nekritizuje Trumpa, že by snad stavba plotu/zdi byla ptákovinou. Pouze analytici uvádí fakta o tom, co je s problémem plotu/zdi spojeno. A připomínají, že se problém na hranici pomocí zdi řeší již několik desetiletí.

Analytici poskytují informace. Politici ať je interpretují a rvou se kvůli ním jako šílení psi. Tak to přece ve světě politiky chodí, ne?

Renomé americké analytické a zpravodajské organizace Stratfor, je velmi silné, profesionální, někteří ji v kuloárech přezdívají soukromá CIA.

(rp,prvnizpravy.cz,foto.arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif