Çavuşoğlu: USA se nemohou chovat jako ve svých kovbojských filmech!

zprávy

Turecko musí chránit svůj vzdušný prostor a Spojené státy nedokázaly zaručit prodej systémů raketové obrany Patriot, řekl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu.

Çavuşoğlu: USA se nemohou chovat jako ve svých kovbojských filmech!
Mevlüt Çavuşoğlu, turecký ministr zahraničí
29. srpna 2018 - 07:20

"Musíme chránit náš vzdušný prostor. To je pro nás nutnost. Měli by to pochopit. Mohou nám USA poskytnout záruku a prodají nám Patriotyi? " ptal se Çavuşoğlu na tiskové konferenci v Litvě.

Çavuşoğlu také zdůraznil mezinárodní právo, pokud jde o neochotu Spojených států předat F-35 do Turecka.

"Jsme partnerem programu F-35 a některé části jsou vyráběny v Turecku," řekl a vyzval USA, aby "opustili jazyk hrozeb", aby vyřešili probíhající diplomatickou krizi mezi oběma zeměmi.

"Pokud říkají, že mohou dělat cokoliv, co chtějí, jako v kovbojských filmech, pak dostanou odpověď," dodal Çavuşoğlu.

"Skutečnost, že členové Kongresu přijíždějí do Turecka je důležitý. Vzhledem k tomu, že v USA existují různé instituce, různé postoje, různá víra  Samozřejmě existují i členové Kongresu, kteří vidí důležitost Turecka a těch, kteří usilují o posílení tureckoamerických vztahů,“ dodal.

"Naše vztahy s Ruskem nejsou alternativou k našim vztahům s Litvou či Evropskou unií či k našim vztahům se Spojenými státy ... Turecko dokáže dokonale vyvážit svou zahraniční politiku v regionu," uvedl.


Trojčlenná delegace v čele s kongresmanem Michalem Turnerem, členem parlamentního shromáždění NATO, navštívila Turecko dne 27. srpna. Delegace se setkala s tureckými poslanci a diskutovala o otázkách koupě ruských systémů S-400 v Turecku a dodávkách stíhaček F-35 do Turecka.

Kongresmani vyzvali Ankaru, aby zrušila objednávku na systémy S-400, a aby si zajistila dodávku F-35, zatímco turecká strana zdůraznila další spolupráci proti organizaci Fethullahist Terrorist Organization (FETÖ).

Çavuşoğlu  bude na  setkání v Gymnichu, které se bude konat za účasti ministrů zahraničí členských a kandidátských zemí EU.  Turecký ministr zahraničí  se zúčastní neformálního setkání na pozvání šéfky zahraniční politiky EU Federíca Mogheriniové a rakouské ministryně zahraničí Karin Kneisslové, jejíž země v současné době předsedá EU.

Schůzka v Gymnichu "umožní výměnu názorů na vývoj zahraniční politiku“. Během setkání si   budou účastníci převážně vyměňovat názory o multilateralismu, digitalizaci a oblastech kritické infrastruktury, stejně jako o současném regionálním a globálním vývoji a výzvách," uvedlo turecké  ministerstvo zahraničí.

(rp,prvnizpravy.cz,dailynews,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif