Chameneí: NATO nezná hranice a muselo být zastaveno na Ukrajině!

zprávy

Vůdce islámské revoluce ajatolláh Sajjid Alí Chameneí označuje NATO jako „nebezpečné“ a říká, že vojenská aliance vedená USA nezná hranice a musela být zastavena na Ukrajině, jinak by rozpoutala válku pod záminkou Krymu.

Chameneí: NATO nezná hranice a muselo být zastaveno na Ukrajině!
Putin, Chameneí, Erdogan
22. července 2022 - 03:20

Ajatolláh Chameneí to řekl na setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který v úterý dorazil do Teheránu, aby se zúčastnil třístranného summitu s íránským a tureckým prezidentem Ebrahimem Raeisim a Recepem Tayyipem Erdoganem o mírovém procesu v Sýrii.

„Válka je krutá a obtížná realita a Islámská republika nebude v žádném případě šťastná, pokud to dopadne na obyčejné lidi,“ řekl Ajatolláh.

„V případě Ukrajiny, pokud byste však iniciativu nepřevzal, tak by opačná strana způsobila vypuknutí války svou vlastní iniciativou,“ dodal ajatolláh Chameneí na adresu ruského prezidenta.

Ajatolláh Chameneí prohlásil, že západní země jsou rezolutně proti silnému a nezávislému Rusku a dodal, že pokud by NATO nebylo zastaveno na Ukrajině, začalo by stejnou válku s použitím Krymu jako záminky.

Ajatolláh Chameneí řekl, že USA a Západ se staly slabšími než dříve, a dodal, že navzdory velkému úsilí a výdajům „je jejich politika v regionálních zemích, včetně Sýrie, Iráku, Libanonu a Palestiny, méně účinná“.

„Írán a Rusko musí být ostražité tváří v tvář podvodu Západu," pokračoval ajatolláh Chameneí.

Ajatolláh Chameneí také zdůraznil, že ekonomická spolupráce mezi Teheránem a Moskvou je nezbytností a poslouží zájmům obou stran, zejména v souvislosti se sankcemi Západu proti nim. „Dlouhodobá spolupráce mezi Íránem a Ruskem bude hluboce přínosná pro obě země."



Vůdce uvedl, že je prvořadé, aby dohody o ropě a zemním plynu, na kterých se v současné době pracuje mezi dvěma energeticky bohatými zeměmi, byly „dodržovány až do konce a uvedeny do provozu“.

Ajatolláh Chameneí rovněž zdůraznil význam zahájení provozu železnice Rasht-Astara ve snaze dokončit severojižní dopravní koridor a přinést prospěch oběma zemím.

Ajatolláh Chameneí vyjádřil podporu politice nahrazení amerického dolaru národními měnami v bilaterálních obchodních vazbách a řekl: „Dolar by měl být postupně odstraněn z globálních transakcí."

Írán a Rusko bojují ve společném boji proti terorismu v Sýrii, poznamenal také ruský prezident s tím, že i ve vojenské sféře se země budou snažit prohloubit spolupráci a také se pokusí zvýšit spolupráci a třístranná vojenská cvičení s Čínou.

„Tady musí směřovat naše pozornost! Směrem k tomuto novému multipolárnímu světu nezávislých, mocných a přátelských národů," dodal ajatolláh Chameneí.


Oficiálním postojem Teheránu je nedodávat zbraně národům ve válce – což by v zásadě zneplatnilo riskantní americké „informace“ o jejich dodávkách Rusku na Ukrajině. Přesto se to může  stát , vezmeme-li v úvahu, že Teherán má velký zájem o nákup ruských systémů protivzdušné obrany a nejmodernějších stíhaček. Po skončení embarga vynuceného Radou bezpečnosti OSN může Rusko prodat Íránu jakékoli konvenční zbraně, které uzná za vhodné.

(rp,prvnizpravy.cz,presstv,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif