Čí je Ukrajina? V Kyjevě a dalších městech slavili Banderovy narozeniny

zprávy

<< VIDEO >> Navzdory epidemickým omezením se u příležitosti narozenin Stepana Bandery konaly v Kyjevě a dalších městech pochody s pochodněmi organizované ukrajinskými nacionalisty.

Čí je Ukrajina? V Kyjevě a dalších městech slavili Banderovy narozeniny
Pochodňový pochod
3. ledna 2021 - 06:20

V pátek 1. ledna 2021 se v centru Kyjeva konal každoroční pochod na počest vůdce Ukrajinské nacionalistické organizace (OUN) Stepana Bandery. Tento den byl 112. výročí jeho narození. „Tradiční“ pochodňový pochod byl organizován neo-banderistickými kruhy, vč. Pravého sektoru.

Akce se uskutečnila navzdory karanténnímu režimu na Ukrajině. Ukrajinská policie pochod nezastavila, omezila se na předvolání organizátorů a vyzvala účastníky, aby dodržovali hygienická omezení a neporušovali veřejný pořádek. Pochod byl chráněn policisty a Národní gardou.

Doporučujeme všem účastnit se pochodu, abychom ukázali, že Ukrajinci společně - to je síla!" Ukrajinci si pamatují své hrdiny a nenechají nikomu urážet jejich historii, “ bylo napsáno v oznámení o pochodu na facebookovém profilu „Pravého sektoru“.

Pochod začal večer u pomníku Tarase Ševčenka v centru Kyjeva a poté prošel ulicemi města na náměstí Nezávislosti.

Účastníci nesli řadu červených a černých vlajek a také národní vlajky takových neo-banderských organizací, jako jsou Národní sbor, Svoboda a Kongres ukrajinských nacionalistů. Korespondent webové stránky „Hromadśke“ odhadl, že se akce zúčastnilo asi tisíc lidí. Mezi nimi byli zástupci Pravého sektoru, strany Swoboda a jejích členů ze Sokołówa a Národního sboru. Byly vyvolávány různá typická banderovská hesla, například „Sława Ukrajini-Herojam Sława / Smert woroham!“ a také výkřiky jako „Stepan Bandera - sláva, sláva, sláva!“, „Naše země, naši hrdinové“, „Čí Ukrajina? Vlajky! “ nebo „Putin-ch ** ło“. Celá akce trvala necelou hodinu a skončila krátkou rally.
 
Příslušníci Národního sboru se členy tzv azovského hnutí využívající mimo jiné neonacistickou symboliku, nesli v čele pochodu transparent s ideogramem „Nation Idea“, což bylo výsměch symbolu Wolfsnagel, „vlčí hák“, používaný nacisty (včetně symboliky Třetí říše SS) a později neonacisty. Na transparentu byla fotografie Bandery a nápis: „Naše náboženství je nacionalismus. Náš prorok Stepan Bandera “. Další banner zněl: „Bandera přijde, objednávka přijde.“

Podle ukrajinské policie byl pochod hladký a bez incidentů.

Podobné akce na počest vůdce OUN se odehrály také v dalších městech, zejména na západní Ukrajině: ve Lvově, Tarnopolu a Stanisławowě (nyní Ivano-Frankivsk). Zúčastnilo se jich několik desítek až stovek lidí.

Ve Lvově byly jako každý rok oficiální oslavy narozenin Bandery. Konaly se u památníku Bandery, kde se sešli zástupci města a kraje ..


(rp,prvnizpravy.cz,kresy,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 82%
transparent.gif transparent.gif
Ne 9%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif