Country hvězda Johny Cash je už také na indexu

zprávy

<< VIDEO >> Nedávno náš web Prvnizpravy.cz přinesl zprávu o tom jak streamovací služba Disney odstranila z profilů pro dospívající několik klasických dětských filmů. Důvodem jsou údajně používané rasistické stereotypy a negativní zobrazení kultur.

Country hvězda Johny Cash je už také na indexu
Johny Cash
23. února 2021 - 04:20

Ale ne dosti na tom, streamovací služba Disney se nezaměřila jenom na dětské kreslené filmy, cenzor také zasáhnul i do loutkových filmů, do 18dílného loutkového seriálu „Muppet Show“.

Takže kromě nepřístupnosti pro dětské diváky se pro dospělé diváky před tímto  komediálním seriálem objeví varování:  „Tento program obsahuje negativní vyjádření a / nebo nesprávné zacházení s lidmi a kulturami. Tyto stereotypy byly špatné tehdy a stále jsou i dnes. Spíše než odstraňovat tento obsah, je pro nás důležité poukázat na jeho škodlivé účinky, poučit se z něj a podněcovat diskuse, které nám umožní vytvořit společně budoucnost bez diskriminace. “


Disney však senzibilizovaným uživatelům své nabídky neodhalil, které scény toto varování přesně odůvodňovaly. Při pohledu na seriál, který byl vyroben v letech 1976 až 1981, lze narazit na hostující vystoupení country zpěváka Johnnyho Cashe (1932-2003) v jedné z označených epizod. Hudebník zpívá spolu s loutkami jednu ze svých nejslavnějších skladeb - „Ghostriders in the Sky“.



Ano „Muž v černém“ před vlajkou Konfederace, pod níž „jižanské státy“ bojovaly v americké občanské válce. Nezáleží na tom, že je to dnes stále rozšířené, a to nejen mezi fanoušky country hudby. Po loňském obrazoborectví hnutí „Black Lives Matter“ má vlajka v USA velmi negativní obraz, protože jižanské státy jsou vnímány pouze jako otrokářské.

Tak dopadla hudba věřícího křesťana Johna Cashe, kterou zpíval v dětském pořadu a která „spadla“ do kategorie „špatného zacházení s lidmi nebo kulturami“ zhruba o 40 let později. Zpěváka, který celý život bojoval za sociálně marginalizované skupiny, by to ani ve snu nenapadlo..

(rp,prvnizpravy.cz,jungefreiheit,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 68%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif