Demonstranti v Kyrgyzstánu se zmocnili budovy vlády!

zprávy

K dramatickému vývoji došlo ve středoasijské republice Kyrgyzstán, který spíše připomíná státní převrat. A důvod? Výsledky voleb.

Demonstranti v Kyrgyzstánu se zmocnili budovy vlády!
Parlament Kyrgyzstánu
6. října 2020 - 09:10

Obyvatelé Kyrgyzstánu, protestující proti výsledkům parlamentních voleb, se obsadili budovu vlády. Oznámil to 6. října zaměstnanec Úřadu vlády.

Podle něj pracovníci aparátu přišli ráno do práce, ale lidé, kteří budovu obsadili, je odmítli vpustit, uvedl list „Izvestija“ s odkazem na zprávu agentury TASS.

„Několik desítek lidí z řad demonstrantů se zmocnilo budovy vládní budovy a nikoho do ní nepustilo," uvedl zdroj agentury.

Dříve téhož dne bylo oznámeno, že demonstranti v hasičském vozidle prorazili branu budovy parlamentu v Biškeku a poté vnikli dovnitř. Později demonstranti obsadili kancelář starosty kyrgyzského hlavního města.

V úterý ráno Generální prokurátor republiky Almambet Šykmamatov oznámil zrušení výsledků parlamentních voleb v Kyrgyzstánu. Prezident země Sooronbaj Žeenbekov zase řekl, že takovou možnost připouští.

Zároveň však upozornil, že došlo k popusu o státní převrat. "Včera v noci se některé politické síly pokusily nelegálně zmocnit státní moci. S využitím výsledků voleb jako záminky porušily veřejný pořádek," uvádí se v prezidentově proslovu.

Podle jeho slov nařídil bezpečnostním silám, aby nezahajovaly palbu, aby neohrožovaly životy občanů. Prezident také uvedl, že demonstranti neuposlechli policisty, „zmlátili lékaře a poškodili budovy“.

Žeenbekov zdůraznil, že mír ve státě, stabilita společnosti jsou cennější než jakýkoli poslanecký mandát. Vyzval vůdce protestů, aby se vrátili na právní pole, a krajané aby nepodlehli provokacím.

5. října začali v Biškeku protestovat příznivci stran, které nedokázaly překonat 7% bariéru v parlamentních volbách. Pouze čtyři strany ze 16, které se účastnily hlasování, se dostaly do parlamentu. Demonstranti požadují druhé hlasování. Následně Ústřední volební komise Kyrgystánu oznámila, že ruší výledky parlamentních voleb

Volby do kyrgyzského parlamentu se konaly 4. října. Více než 40 politických sdružení republiky oznámilo své plány účastnit se volebního závodu, ale většina z nich se následně voleb odmítla zúčastnit nebo nestačila předložit dokumenty Ústřední volební komisi. O místa v parlamentu se ucházelo 16 stran, které soupeřily o 120 křesel. Podle kyrgyzské legislativy musí strany získat 7% hlasů občanů, kteří se voleb zúčastnili, a nejméně 0,7% v každém ze sedmi regionů země, stejně jako ve městech Biškek a Oš.

Mluvíme o relativně malé zemi s necelými šesti miliony obyvatel, ale v novodobých dějinách velmi neklidné. Pozoruhodností je, že jde o jedinou zemi, kde je jak americká, tak ruská vojenská základna.

(kou, prvnizpravy.cz, iz.ru, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif