Der Standard: Stavba Nord Stream 2 v německých vodách dokončena!

zprávy

Ruské plavidlo Fortuna dokončilo stavbu úseku Nord Stream 2 v německých vodách, uvedl Der Standard.

Der Standard: Stavba Nord Stream 2 v německých vodách dokončena!
Ilustrační foto
30. prosince 2020 - 10:10

Loď je nyní na cestě do přístavu Wismar: v polovině ledna má Fortuna pokračovat v práci v dánských vodách.

Přes hrozbu amerických sankcí Rusko pokračuje v budování plynovodu Nord Stream 2, napsal Der Standard. Minulé pondělí společnost Nord Stream AG oznámila, že úsek potrubí v německých vodách byl zcela dokončen.

Ruská loď „Fortuna“ na kladení potrubí opustila pracoviště a nyní se vydává do přístavu Wismar, uvedly noviny. V polovině ledna by měla „Fortuna“ pokračovat v práci v dánských vodách.


Der Standard připomněl, že plavidlo začalo pokládat potrubí na začátku prosince. Dříve mluvčí vlády USA poznamenal, že společnost Nord Stream AG vytváří „zastrašující humbuk“ na dokončení 2,6 km dlouhého úseku plynovodu v německých vodách, vzhledem k tomu, že „jde o plynovod, kterým nebude nikdy dodáván ruský plyn“.

Noviny konstatovaly, že ruský plynovod je pro USA trnem v oku. Vláda Donalda Trumpa a republikáni a demokraté v Kongresu tvrdí, že díky Nord Stream 2 bude Evropa zbytečně závislá na ruském plynu. Spojené státy mají navíc v úmyslu dodávat svůj LNG do Evropy, a to navzdory skutečnosti, že dodávky plynu plynovodem jsou z ekonomického hlediska výnosnější.

Mezitím v pondělí německý ministr zahraničí Heiko Maas oznámil, že Berlín bude i nadále podporovat výstavbu Nord Stream 2.

(kou, prvnizpravy.cz, derstandard.at, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif