Drony ukrajinské armády: „Zbraně proti domorodcům"

zprávy

Na Ukrajině se znovu odehrávají diskuse o tureckých útočných dronech „Bayraktar“.

Drony ukrajinské armády: „Zbraně proti domorodcům"
Ilustrační foto
13. dubna 2021 - 06:20

Nákup dronů začal ještě za Porošenka. A o tomto víkendu se objevily informace, že poblíž kontaktní linie na Donbasu letěl bojový dron.

Drony Bayraktar se v poslední době stal „zázračnou zbraní“ pro mnoho ukrajinských názorových vůdců, kteří sledovali nedávnou válku v Náhorním Karabachu. Díky, mimo jiné, tureckým náletům UAV, ázerbájdžánská armáda vyhnala Armény z regionu. A pouze ruská intervence zastavila úplnou porážku.

Je pravda, že ukrajinské vojenské vedení obvykle přehlédne poslední část akce a  uskutečňují myšlenku, že „Bayraktars“ umožní znovuzískat Donbas nebo alespoň jeho část.


Zhruba stejné naděje dříve věnovaly i americkým protitankovým systémům Javelins zakoupené prona Ukrajinu. Ale pak se o nich nějak přestalo mluvit - a všichni přešli na téma „Bayraktar“.

Po Zelenského cestě do Turecka se rozhovory o „Erdoganových zbraních“ prudce zintenzivnily. A podle dostupných informací se již na Donbasu používají.

Zároveň si ani ti, kdo mají přímé kontakty s ukrajinskou armádou, nejsou jisti účinností tureckých bezpilotních letadel při boji s Ruskem.

(rp,prvnizpravy.cz,strana.ua,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif