Euronews: V nemocnici syrské Dúmy nebyly žádné oběti "chemického útoku"

zprávy

Vojenští lékaři z Centra pro usmíření bojujících stran navštívili nemocnici v syrském městě Dúma poblíž Damašku a vyšetřili tam pacienty.

Euronews: V nemocnici syrské Dúmy nebyly žádné oběti "chemického útoku"
Alexander Rodionov, ruský cojenský lékař
10. dubna 2018 - 13:30

Nenašli se však žádné známky „chemické otravy", které by mohly potvrdit zprávy v některých médiích, že „chemické zbraně byly údajně použity v tomto regionu", uvedl Euronews.

Ruští odborníci nenašli stopy používání chemických zbraní v syrském městě Dúma poblíž Damašku. V pondělí navštívili nemocnici v této obci vojenští lékaři z Centra pro usmíření bojujících stran. Podle nich neexistují žádné známky chemické otravy u pacientů, což je v rozporu s tvrzením „bílých přileb“.

Jaroslav Bašta: Chemické Sarajevo?

Alexander Rodionov, vedoucí ruských vojsk skupiny RKHBZ v Sýrii: „Při návštěvě zdravotnického zařízení se zjistilo, že oběti s příznaky toxických látek, jako sarin a chloru do nemocnice nedorazily. Zkoumaní pacienty v nemocnici neměly žádné známky paralytického plynu typu sarinu a otravy chlorem.“
 
Minulý víkend řada nevládních organizací uvedla, že ve městě Dúma v oblasti Východní Ghuty byly použity „chemické zbraně". Podle nepotvrzených zpráv zemřelo desítky lidí, včetně mnoha dětí. A věc se jeví tak, že západní lídři spíše důvěřují organizaci "bílých přileb", zkompromitované spoluprací s teroristy, než ruským zdrojům.

(kou, prvnizpravy.cz, euronews.com, foto: repro euronews.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif