Haftar pohrozil Turecku válkou!

zprávy

Turecko musí opustit koloniální iluze, buď mírumilovně opustí Libyi, nebo povede válku, uvedl velitel libyjské národní armády (LNA) polní maršál Chalifa Haftar.

Haftar pohrozil Turecku válkou!
Chalida Haftar
26. prosince 2020 - 10:10

„Okupant a nepřítel nemají jinou možnost, než Libyi klidně a dobrovolně opustit, jinak bude čelit ozbrojené síle a silné vůli,“ uvedl Haftar v souvislosti s 69. výročí nezávislosti země oslavované 24. prosince pro televizní kanál Libye 24. Jeho slova citovaly agentury AFP a TASS.

Do roku 1911 byla Libye součástí Osmanské říše, poté až do roku 1942 italskou kolonií a v roce 1943 během druhé světové války byla okupována Anglií a Francií, dokud v roce 1951 nezískala status samostatného státu.

„Nezávislost nemá žádnou hodnotu, pokud turecká armáda zabírá část naší vlasti," řekl Haftar. „Agresor nepřestává posílat žoldáky a různé druhy zbraní, vyhlásit válku Libyjcům, ignorovat vůli naší země a podceňovat lidské hodnoty. Pokud provedete první výstřel, připravte se na jistou smrt.“


„Ve stínu kolonialisty není mír a s pokračováním své přítomnosti v naší zemi se chopíme zbraní, abychom tento mír nastolili vlastními rukama a naší svobodnou vůlí," řekl. „Éra vašich (tureckých) koloniálních iluzí skončila, a vy si musíte vybrat - odejít nebo vést válku.“

V posledních měsících došlo v Libyi k nepřímé konfrontaci mezi Tureckem, které stojí na straně v Tripolisu a vyslalo tisíce syrských islamistických militantů a úderné systémy na libyjskou frontu, a arabskými monarchiemi v Perském zálivu, mezi nimiž vynikají Spojené arabské emiráty (SAE).

Maršál Haftar má podporu Ruska, Egypta, Francie, Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. Turecko a Katar jsou na straně vlády Fayeze Sarraj. Na konci listopadu 2019 Ankara a libyjská vláda Národního souhlasu v Tripolisu podepsaly dohodu o vojenské spolupráci, podle níž Turecko jí poskytuje silnou podporu, včetně dodávek zbraní. V úterý turecký parlament schválil žádost o prodloužení pobytu tureckých ozbrojených sil v Libyi, a to navzdory příměří oznámenému v říjnu zprostředkováním OSN v Libyi. Dohoda stanovila stažení cizích vojsk a žoldáků do tří měsíců. Egypt zase oznámil, že je připraven vyslat do Libye vojáky na podporu Haftarovy národní armády.

Konflikt je potenciálně nebezpečný i pro Evropu. Loni například Sarraj varoval, že v důsledku střetů může opustit zemi 800 tisíc lidí.

(kou, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif