Handelsblatt: Washington zamířil na samé srdce „Nord Stream- 2“!

zprávy

Spojené státy totiž plánují uložit sankce podnikům, které pokládají potrubí pro „Nord Stream - 2“, uvedl Handelsblatt.

Handelsblatt: Washington zamířil na samé srdce „Nord Stream- 2“!
Ilustrační foto
12. ledna 2019 - 06:20

Takové rozhodnutí může mít pro celý projekt nejzávažnější důsledky, neboť tyto firmy jsou vysoce specializované a je téměř nemožné nalézt za ně náhradu. Washington však nemusí rozhodnout o takovém kroku, protože využívá služby těchto společností při těžbě ropy a plynu v Mexickém zálivu.

Upozornění na, že „sankce jsou blízko" provedené Trumpem ve stylu hry „Hry o trůny" v loňském roce se hlavně týkalo Íránu, napsal Handelsblatt a letos to bylo především adresováno Německu.

Německá vláda se obává, že se USA nevzdají svých snah zastavit výstavbu plynovodu „Nord Stream-2“. Americké ministerstvo zahraničí připravuje sankční plány a americký velvyslanec v Německu Richard Grenell se stal mluvčím všech protivníků výstavby plynovodu. Podle publikace Grenell při každé příležitosti kritizuje nový „Nord Stream".
 
Kromě toho, pokud odsouzení nefunguje, velvyslanec se obrací k hrozbám: ve svém rozhovoru pro Handelsblatt Grenell řekl, že všechny podniky zapojené do projektu „jsou v neustálém nebezpečí, protože sankce jsou velmi pravděpodobné". Velvyslanec také dodal, že si je jistý: všechny společnosti budou nezávisle odcházet z projektu „Nord Stream - 2“.
 
Podle informací dostupných pro publikaci se Spojené státy především zaměřují na vysoce specializované stavební firmy, které kladou potrubí podél mořského dna. Zvláště se jedná o švýcarskou společnost Allseas (která je odpovědná za pokládku asi 90% potrubí projektu podle údajů získaných ze zdrojů blízkých průmyslu) a italské společnosti Saipem, která již dokončila svou část práce na novém plynovodu. Možné sankce proti společnosti Allseas mohou vést k velmi vážným následkům, a to jak pro společnost, tak pro společnost Nord Stream.
 
Handelsblatt připomíná, že „Nord Stream 2“ zdvojnásobí dodávky plynu do Evropy pod Baltským mořem. Na jeho realizaci se podílejí Uniper, Wintershall, OMV, Engie, Shell a Gazprom. Zprávy o možných trestních opatřeních ze Spojených států přicházejí v nevhodný čas, protože je třeba ještě mnoho práce: do konce minulého týdne bylo položeno 400 km potrubí, přičemž celková délka plynovodu sestávající ze dvou linek bude 2440 km. Tlak Washington na společnosti, které se zaměřují na potrubí, směřovaly „k samému srdci" projektu: to platí zejména pro společnost Allseas -  vysoce specializovanou společnost je velmi obtížné nahradit.

 
Zvýšení pravděpodobnosti sankcí vyplývá nejen ze strategických úvah USA, ale také ze změněné domácí politické situace ve Washingtonu: podle Julianny Smithové, která pracuje na Berlínské akademii v Berlíně, „úspěch demokratů v průběžných volbách omezil domácí program Trumpa, proto lze očekávat, že věnuje více pozornosti zahraniční politice."
 
Publikace uvedla, že německá vláda je znepokojena a v probíhajících jednáních s americkou stranou se snaží přesvědčit Washington, že Nord Stream je ekonomický projekt, jehož cílem je zlepšit stav energetické bezpečnosti Evropy. V politických kruzích v Německu trvají na tom, že země a Evropa jako celek mají právo tuto otázku řešit nezávisle. Berlín nechce, aby Washington „určoval energetickou politiku Evropy".
 
Krátce před Vánocemi poslal Allseas loď Pioneering Spirit do Baltského moře, největší a nejdražší plavidlo na světě. Možné sankce a pozastavení činnosti společnosti Allseas jsou pro tuto loď ničivé - v ideálním případě by měla být neustále v provozu.
 
Zároveň Handelsblatt informuje, že Američané stále zvažují možnost nezavedení sankcí. Faktem je, že represivní opatření proti firmám-stavitelům zasáhnou USA, využívají jejich služby na ropných polích v Mexickém zálivu.

 
Situaci komplikuje skutečnost, že v Německu existují odpůrci Nord Streamu: řada politiků, včetně vládní strany, vyzývá k odmítnutí podpory projektu a také kritizuje německé úřady, že nevěnovaly dostatečnou pozornost obavám východoevropských zemí o ruském rostoucím vlivu. Nicméně, jak deník konstatoval, i ti největší odpůrci plynovodu mají negativní postoj k intervenci USA  do evropských záležitostí. Neexistuje ani jednota v americké politice: Demokraté na jedné straně také nepodporují Nord Stream, ale na druhé straně trvají na potřebě multilaterálního přístupu v transatlantických vztazích.

Publikace také připomíná, že nejen Spojené státy jsou proti plynovodu: ostrá kritika například pochází z Polska. V rozhovoru s Handelsblattem polský ministr zahraničních věcí Jacek Czaputowicz požadoval, aby se stavba Nord Stream zastavila, a řekl, že jeho vytvoření podkopává protiruské sankce a ohrožuje nezávislost Ukrajiny.

(kou, prvnizpravy.cz, handelsblatt.com, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif