Hill: Triumf demokratů - volitelé potvrzují Bidenovo vítězství

zprávy

Joe Biden získal většinu hlasů amerických volitelů, čímž si zajistil vítězství v listopadových volbách, píše The Hill.

Hill: Triumf demokratů - volitelé potvrzují Bidenovo vítězství
Joe Biden, budoucí prezident USA
15. prosince 2020 - 10:16

Podle publikace však úřadující prezident Donald Trump a jeho spojenci mají v úmyslu i nadále zpochybňovat výsledky hlasování až do 20. ledna, v den inaugurace.

Americké kolegium volitelů potvrdilo vítězství Joe Bidena v prezidentských volbách. Díky zástupcům Kalifornie překonal demokrat požadovanou hranici 270 hlasů, píše The Hill. Proces hlasování volitelů začal v pondělí ráno v Indianě, New Hampshire, Tennessee a Vermontu. Pro demokraty se tyto výsledky staly „vítězným milníkem“ roku 2020, který je poznamenán pokračující pandemií, kontroverzí ohledně prezidentských voleb a obavami o budoucnost americké demokracie.

Hlasování kolegia, tradičně formální proces, přilákalo letos zvýšenou pozornost. Je tomu tak proto, že se Donald Trump a jeho spojenci pokusili zasít pochybnosti a vyvrátit volební výsledky 3. listopadu, vysvětluje The Hill.


Prezident a další republikáni zahájili právní kroky v klíčových váhajících státech. „Bez důkazů“ tvrdili, že při volbách došlo podvodům a systematickému porušování, připomínají noviny (spíše by se hodilo konstatovat, že neuznali předložené "důkazy" - pozn. red.).

Tyto snahy však v drtivé většině selhaly. Federální a regionální soudci v celé zemi žaloby zamítli a zvolení úředníci se odmítli vměšovat do volebního kolegia, poznamenává The Hill.

Navzdory pondělnímu hlasování volitelů se Trump a jeho spojenci nevzdají. Trvají na tom, že budou i nadále zpochybňovat volební výsledky až do 20. ledna, tedy do dne inaugurace prezidenta.
Další krok v procesu směny hlavy Bílého domu se uskuteční 6. ledna. V tento den se sejde Kongres, aby potvrdil výsledky hlasování kolegia volitelů.

Členové Sněmovny reprezentantů a Senátu mohou zpochybnit výsledky voleb v konkrétním státě a někteří Trumpovi spojenci již uvedli, že plánují využít této příležitosti. Přitom budou muset získat podporu alespoň jednoho republikánského senátora. Ale i kdyby uspěli, je nepravděpodobné, že by taková iniciativa připravila Bidena o prezidentský úřad, tvrdí The Hill.

(kou, prvnizpravy.cz, thehill.com, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif