Írán: Sestřelení letadla byla lidská chyba a americké dobrodružství

zprávy

Íránské úřady v sobotu ráno připustily, že „lidská chyba“ způsobila havárii ukrajinského letadla a smrt 176 cestujících.

Írán: Sestřelení letadla byla lidská chyba a americké dobrodružství
Z místa havárie
11. ledna 2020 - 07:22

Teherán v sobotu za úsvitu připustil, že ukrajinské letadlo, které minulou středu havarovalo, bylo sestřeleno kvůli lidské chybě. Letadlo bylo, podle prohlášení íránské armády, zaměněno za „nepřátelské letadlo“.

Nehoda byla následkem „lidské chyby“ a „amerického dobrodružství“, uvedl íránský ministr zahraničí po vydání vojenského prohlášení.

„Předběžné závěry interního vyšetřování ozbrojených sil: lidská chyba v období krize způsobená dobrodružstvím Spojených států, která vedla k katastrofě," napsal Mohammad Javad Zarif na Twitteru  ,omlouváme se a vyjadřujeme  soustrast všem lidem, rodinám všech obětí a dalších postižených národů," dodal.



Prezident Hassan Rúháni hovoří o „velké tragédii a neodpustitelné chybě“.

„Pod hrozbou a zastrašováním agresivního amerického režimu íránského národa po mučednictví generála Kásima Sulejmániho byly íránské ozbrojené síly uvedeny do plné pohotovosti, aby se ochránily před možnými útoky Spojených států, které bohužel vedly k této strašné katastrofě," uvedl íránský vůdce ve svém prohlášení.

Rúhání také řekl, že ti, kdo jsou odpovědní za havárii se budou odpovídat.


8. ledna se Boeing 737 ukrajinských aerolinek zřítil krátce po vzletu v hlavním městě Íránu. Obětí havárie bylo 176 lidí.

Je třeba říci, že velká část obětí havárie byli Íránci. Toto přiznání přesto představuje neočekávaný obrat, Teherán až do této doby popíral, že Boeing 737-800 ukrajinské společnosti byl zasažen íránskou raketou.

(rp,prvnizpravy.cz,lefigaro,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif