Lavrov: Západ chce změnit Balkán na "odrazový můstek proti Rusku"

zprávy

V rozhovoru pro Srbský telegrafe ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov komentoval reakci Západu na uzavření vztahů mezi Moskvou a Bělehradem, řekl, že se pokouší změnit Balkán na "odrazový můstek proti Rusku".

Lavrov: Západ chce změnit Balkán na "odrazový můstek proti Rusku"
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
17. listopadu 2018 - 11:05

Ruský ministr zahraničí připomněl, že po skončení studené války západní země odmítly návrh Ruska spolupracovat na vytvoření architektury rovnocenné a nedělitelné bezpečnosti v euroatlantické oblasti.

"Místo toho si vybrali způsob, jak rozšířit geopolitický prostor pod jejich kontrolou a vytvořit nové dělící linie na evropském kontinentu," řekl Lavrov.

Podle něj jeden z výsledků protiruské linie Západu "byl organizován nebo podpořen Washingtonem a řadou evropských zemí ozbrojeného puče v Kyjevě v únoru 2014".

"Zdá se, že poučení z ukrajinské tragédie pro Západ nebyl poučením. Dnes přetrvávají pokusy o změnu Balkánu na další předmostí proti Rusku, "řekl Sergej Lavrov.

Dodal, že Bělehrad je pod vážným tlakem omezit vzájemně prospěšnou spolupráci s Moskvou.


Srbsku se v poslední době říká "Balkánský tygr", hlavně kvůli nejrychleji rozvíjející se ekonomice v regionu.  Srbsko je jedinou evropskou zemí, která má podepsané smlouvy o volném obchodu jak s Evropskou unií tak i s Ruskou federací.

Předsedkyně Národního shromáždění Srbska Maja Gojković ová  oznámila v říjnu v Radě Evropy,  že Srbsko trvá na zrušení  politických sankcí proti ruským poslancům.

(rp,prvnizpravy.cz,telegraf.rs,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?