Medveděv: Ruské tanky T-90M převyšují Leopard 2, Challenger 2 a Abrams

zprávy

Ruský hlavní bitevní tank T-90M „Proryv 3“ svými výkonnostními charakteristikami převyšuje německé tanky Leopard 2, britské Challenger 2 a americké tanky Abrams, řekl místopředseda Rady bezpečnosti Dmitrij Medveděv v rozhovoru pro ruská média.

Medveděv: Ruské tanky T-90M převyšují Leopard 2, Challenger 2 a Abrams
Dmitrij Medveděv, zástupce šéfa ruské bezpečnostní rady
25. března 2023 - 07:20

„Vyrábíme důstojné typy výzbroje, vojenské a speciální hardware a zbraňové systémy. Názvy značek jsou dobře známé a mohu zmínit jen několik z nich. Je zcela zřejmé, že řekněme T-90M ‚Proryv‘ je náš nejnovější tank. Ale podle mého názoru je to nejlepší tank na světě. Ve světě! Je nepochybně lepší než Leopard, Challenger nebo Abrams, zejména pokud jde o jeho výkonnostní charakteristiky a hmotnost,“ citovala Medveděva agentura TASS.

Tanky T-90M již byly svědky zásahu v rámci ruské speciální vojenské operace na Ukrajině. Kyjevské síly mají v nadcházejících týdnech obdržet desítky tanků Leopard 2, Challenger 2 a Abrams.

Očekává se, že hlavní bitevní tanky západní výroby budou letos na jaře čelit ruským T-90M ve vysoce očekávané ofenzivě kyjevských sil.

T-90M, který byl poprvé představen v roce 2017, je silně modernizovanou verzí T-90. Tank je vybaven modernizovanou „svařovanou“ věží s novým pokročilým systémem řízení palby Kalina a novým zaměřovačem střelce Irbis-K. Věž je také vybavena čtyřmi videokamerami, které veliteli poskytují 360° pohled na okolí.

Tank je vyzbrojen modernizovaným kanónem 2A46M-5 125 mm s hladkým vývrtem s koaxiálním kulometem PKMT ráže 7,62 mm a dálkovou zbraňovou stanicí UDP T05BV-1 s kulometem Kord ráže 12,7 mm.

Je také vybaven vylepšeným automatickým nakladačem AZ-185M2, který lze nabít většími a účinnějšími náboji Svinets-1 a Svinets-2.



Boky a zadní část korby a věže T-90M jsou zcela pokryty výbušnými reaktivními pancéřovými bloky nové generace Relikt. Relikt využívá zcela nové složení výbušnin k dosažení dynamické ochrany. Na rozdíl od starších reaktivních amour funguje stejně spolehlivě proti nízkorychlostním i vysokorychlostním střelám, zdvojnásobuje ochranu před tvarovanými náložemi a zvyšuje ochranu protitankovým řízeným střelám o 50 procent.

Tank pohání nový motor V-92S2F o výkonu 1130 hp spojený s automatickou převodovkou. Je také vybaven vylepšeným systémem kontroly prostředí a satelitními navigačními systémy GLONASS.

Společnost Uralvagonzavod v současné době sériově vyrábí T-90M pro ruskou armádu. Není známo, kolik jich je v současné době v provozu. Medveděvovy poznámky naznačují, že Rusko má velkou důvěru ve schopnosti tanku, který se osvědčil na bojišti na Ukrajině.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif