Náhorní Karabach: Ázerbájdžán a Arménie se dohodly na příměří

zprávy

Boje by měly skončit tuto sobotu. Očekává se také zahájení jednání mezi oběma zeměmi.

Náhorní Karabach: Ázerbájdžán a Arménie se dohodly na příměří
D.A.Bajramov, Sergej Lavrov a Z.G.Mnacakanjan
10. října 2020 - 08:20

Ázerbajdžán a Arménie se po 11hodinovém jednání dohodly na příměří, které začíná v  sobotu poledne v oblasti Náhorního Karabachu, oznámila ruská diplomacie po maratónských jednáních v Moskvě.

„Příměří je pro humanitární účely dohodnuto na 10. října 2020 od 12:00,“ uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve svém prohlášení na konci jednání.

Ministr Sergej Lavrov uvedl, že příměří umožní „výměnu válečných zajatců, dalších lidí a těl zabitých v souladu s kritérii Výboru Červeného kříže“.

Ázerbajdžán a Arménie se rovněž zavázaly „k podstatným jednáním o rychlém dosažení mírového urovnání konfliktu“ zprostředkováném spolupředsedů Minské skupiny OBSE, uvedl ve svém prohlášení Sergej Lavrov. .

„Specifické parametry" pro provádění příměří budou dohodnuty později," dodal Sergej Lavrov.

Tato jednání mezi arménskými a ázerbájdžánskými ministry zahraničí v Moskvě trvala více než 11 hodin a skončila velmi pozdě v noci z pátku na sobotu.


„Arménie s Ázerbájdžánem jsou už ve válečném stavu a zřejmě se tam jedná tradičním až ruské cary pamatujícím způsobem, a to nejen jak konflikt rozdmýchat, ale také uklidnit," uvedl politolog Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.




Uzavřená dohoda mezi Ázerbájdžánem a Arménií

„V reakci na výzvu prezidenta Ruské federace V. V. Putina a v souladu s dohodami prezidenta Ruské federace V. V. Putina, prezidenta Ázerbájdžánské republiky A. A. Alijeva a předsedy vlády Arménské republiky N. V. Pašinjana se strany dohodly na následujících krocích“ uvedl Sergej Lavrov na tiskové konferenci:

1. Příměří je pro humanitární účely pro výměnu válečných zajatců a jiných zadržovaných osob a těl mrtvých deklarováno od 10. října 2020, zprostředkované a v souladu s kritérii Mezinárodního výboru Červeného kříže.

2. Specifické parametry režimu příměří budou dohodnuty dodatečně.

3. Ázerbájdžánská republika a Arménská republika zahájí prostřednictvím spolupředsedů Minské skupiny OBSE na základě základních principů urovnání věcná jednání s cílem dosáhnout co nejdříve mírového urovnání.

4. Strany potvrzují neměnnost formátu procesu vyjednávání
“.


Od 27. září se v této hornaté oblasti střetávají Arméni z republiky Arcach (Náhorní Karabach) s ázerbájdžánskými silami. Oficiální počet obětí v pátek vzrostl na více než 400, včetně 22 arménských civilistů a 31 ázerbájdžánských. Je to však jenom přibližný odhad, skutečnost může být mnohem vyšší, přičemž každá strana tvrdí, že eliminovala tisíce nepřátelských vojáků.

(rp,prvnizpravy.cz,lefigaro,fb, mzRF, foto:fb)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?