Nejlepší dárek Afgháncům k Vánocům? Ještě více korupce!

zprávy

Po zeměkouli se od víkendu toulá zpráva, že v Afghánistánu konečně vyhlásili alespoň předběžné výsledky prezidentských voleb. Se ziskem 50,64 procenta hlasů údajně zvítězil dosavadní prezident Ašraf Ghaní. Ale to možná není moc důležité.

Nejlepší dárek Afgháncům k Vánocům? Ještě více korupce!
Ašraf Ghaní, prezident
26. prosince 2019 - 06:20

Prezidentské volby ve skutečnosti nebyly volbami, ale součástí afghánské války, upozorňuje publicista František Roček v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Prezident Ghaní získal předběžně 50,64 % z více než 1,8 milionu hlasů. Jeho
největší konkurent Abdullah, obdržel 39,52%.

Volby se konaly již 28. září a dopadly neslavně. Předběžné výsledky měly být oznámeny 19. října. Kvůli technickým obtížím a podezření z podvodů bylo několikrát odloženo. Již před volbami, a hned po ukončení voleb, byl dosavadní prezident Ghaní podezříván z machinací.
Pro dosavadního šéfa vlády Abdullaha je Ghaní figurkou v rukou politické kliky s podporou Američanů. Abdullah měl plamenné řeči, že je třeba, aby o svém osudu rozhodovali sami Afghánci, tedy bez Američanů. I on má svou šikovnou kliku kamarádů.

Různé frakce spolu soupeří. Jedná se o moc, tedy o politické funkce, a tudíž o spravování a využívání amerických dotací. A o různou míru spolupráce či spolu spiklenectví s Talibanem.



Otálení s volbami a nedbalost vlády

Obchodní a průmyslová komora v Afghánistánu (ACCI) si v prosinci stěžovala, že nadměrné zpoždění při oznamování předběžných výsledků prezidentských průzkumů mělo negativní dopad na podnikání a obchod v zemi.

ACCI kritizovala nedbalost vlády vůči soukromému sektoru: Nedostatečná infrastruktura, problémy v oblasti bezpečnosti, politické stability a nekontrolovatelná korupce jsou důležité faktory vedoucí k úniku kapitálu ze země a poklesu obchodu a obchodu ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 13,5 procenta.

Vládne korupce?

Kandidáti na prezidentské křeslo před volbami i po volbách konkurenci obviňovali z korupce. Afghánci obecně obviňují z korupce soudce, policisty, vojáky, úředníky, a ti také obviňují z korupce jiné úředníky a jiné policisty.

Každý se snaží vydělat a rozkrást co se dá, dokud hlupáci z USA a z NATO do Afghánistánu cpou miliardy. A z rozladění obyvatelstva těží Taliban.

Korupce je tak všude přítomná, a tak rozděluje všechny, že snad může být i politickým tmelem. Proč by se nemohli někteří korupčníci konečně dohodnout na společném postupu, aby vydělali ještě více, a ještě si něco podrželi i v budoucnosti – pokud se dohodnou s Talibanem na rozdělení afghánské kořisti.

Mohl by nastat báječně korupční mír.

Proto co přát v čas křesťanských svátkům musulmanskému absurdistánu v Afghánistánu? Snad nejlepší dárek Afgháncům k Vánocům… ještě více korupce!


Vzpomínka na NIC publikované OSN

Malá připomínka z května 2019, že tlachy o boji proti korupci jsou k smíchu: Pokud jde o korupci, zůstává podstatnou překážkou dlouhodobého míru Afghánistánu, sděluje organizace pro Afghánistán v rámci OSN (UNAMA) ve své květnové zprávě „Boj Afghánistánu proti korupci: základy pro mír a prosperitu“. Zpráva popisovala, jak korupce ovlivňuje všechny aspekty života v Afghánistánu, narušuje důvěru veřejnosti ve vládní instituce a prosperitu v zemi.

„Zpráva uvádí několik doporučení, která uznávají, že probíhající protikorupční úsilí vlády dosud neovlivnilo životy většiny Afghánců, a dochází k závěru, že navzdory mnoha právním a politickým reformám, zůstává korupce podstatnou překážkou pro dlouhodobé vztahy směřující k míru a prosperitě,“ uvádí provládní agentura Khaama Press 20. května 2019.

Suma sumárum kecy o ničem. Ideální stav pro další rozvoj korupce.

Post scriptum


O reformu bezpečnostních sil v Afghánistánu se snažil Masood Ahmad Azizi, ale teď je z něho politický kritik. Uvidíme, kolik si on v rámci nějaké spiklenecké koalice urve…

Azizi byl nejmladším a nejdéle sloužícím náměstkem ministra vnitra v hodnosti generálmajora. Dnes, koncem prosince, říká: „V Kábulu jsou rozhodovací orgány stále většinou v rukou afghánských navrátilců, kteří přišli ze zahraničí (ze západu). Zatímco navrátilci mohou být vysoce vzdělaní a kvalifikovaní, nerozumí jemným nuancím reality v zemi, zejména podél takzvaného paštunského pásu na jihu.

Prezident Ashraf Ghani, ačkoli etnicky Paštun, je kritizován, že nerozumí sociální struktuře jižního Afghánistánu. Proto nebyl a není schopen plně řešit obavy ze současné situace…“

Tento Ghaní získal předběžně 50,64 % z více než 1,8 milionu hlasů při problema tické volbě prezidenta Afghánistánu. To slibuje ještě dost velkou legraci plnou mrtvol, nejen afghánských, určitě i amerických, možná i českých.

Věštba


V knize „Bombardovat nemocnice je normální“ z roku 2017 jsem napsal: „…Padne kolem roku 2020 prozápadní vláda v Afghánistánu? Autor knihy to předpokládá. Otázkou je, zda tento stav lze zpomalit…“

Dočkáme se.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif