P.C.Roberts: USA bojovaly ve 2.sv.válce proti Velké Británii

zprávy

Můj závěr z dvoudílné Churchillovy války od Davida Irvinga spočívá v tom, že Washington bojoval proti Britům ve druhé světové válce.

P.C.Roberts: USA bojovaly ve 2.sv.válce proti Velké Británii
Paul Craig Roberts, americký publicista
10. března 2021 - 04:20

Potvrzuje to kniha Michaela Hudsona Super Imperialismus: Ekonomická strategie amerického impéria, jejíž rozšířené vydání k 50. výročí má vyjít letos v květnu.

V páté kapitole „Lendlease, britská půjčka a pád britského impéria, 1941–45“, Hudson ukazuje, že britskou zoufalou snahu získat  finanční prostředky, pomocí nichž by mohla Velká Británie vést válku, využil Washington, aby zničil britské impérium.

Ministr financí Henry Morgenthau Jr. a jeho úředníci vyjednali s Británií podmínky, za nichž by Amerika poskytovala podporu. Jejich cílem bylo pomoci Británii proti Německu, ale nepomáhat jí získat zpět pozici světového bankéře, protože na ni nebylo pohlíženo jen jako na přátelského válečníka, který potřebuje úvěr na zbraně, ale také na potenciálního rivala. Vyjednavači USA byli chápající, ale neústupní. “   Cílem byla „americká finanční hegemonie“. Jedním z přijatých kroků bylo zbavit Británii jejích zámořských investičních holdingů jejích velkých společností. Británie musela soukromé společnosti znárodnit a nabídnout je k prodeji v zahraničí.

„Američtí úředníci rozhodovalo o podmínkách, jak by dolar nakonec nahradil šterlink jako přední světovou měnu." Když britský vyjednavač Frederick Phillips dorazil do Washingtonu v prosinci 1940, zjistil, že Morgenthau „trval na tom, aby Britové obrátili své kapsy naruby “ a poskytli mu veškeré podrobnosti o jejich majetku ve Spojených státech a Latinské Americe a o tom, co byli ochotni se vzdát. “ Morgenthau „začal vyvíjet tlak na Brity, aby rozprodali své velké americké společnosti - Shell Oil, Lever Brothers a Brown & Williamson Tobacco,“ a 28. ledna 1941 slíbil Senátnímu výboru pro zahraniční vztahy: „Pokud Lord and Lady Astor vlastní skutečné nemovitosti v New Yorku budou jejich aktiva v aukčním bloku se zbytkem“.



Američané dokonce chtěli, aby Britové předali zlato uložené v Londýně do úschovy britskými poraženými spojenci a poslali křižník, který by využil zlato Jihoafrické republiky pro Washington.

Britský ekonom John Maynard Keynes si stěžoval, že se Rooseveltova administrativa zaměřila na zbavení Británie „našich likvidních aktiv v největší možné míře“ jako ceny za LendLease. Britové byli vypleněni Američany.   Například britská společnost Courtauld's Viscose Corporation byla prodána „americké bankovní skupině za 54 milionů dolarů, což je zhruba polovina její skutečné hodnoty.“

Kongres odložil britskou záchranu, dokud „finančně vyčerpané Británii nezůstalo jen 12 milionů dolarů v závazných rezervách.  28. července 1941 byl Keynesovi předán návrh článku VII Lend-Lease dohod s výzvou k přísnému závazku nediskriminačního zahraničního obchodu a ukončení britské imperiální preference. “

Jinými slovy, cenou LendLease pro Brity bylo „demontáž ekonomických opatření společenství“ a konec britského impéria. Churchill varoval, „že Spojené státy vydělávají na britských protivenstvích, aby se zmocnily britského impéria.“   Keynes trval na tom, že Britové nemohou podepsat to, co jak označil jako „šílené návrhy“, ale Britové souhlasili.   Cena Churchillovy války bylo Britské impérium a vzestup světové nadvlády USA.

(rp,prvnizpravy.cz,pcroberts,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif