Po námitkách k vítězství Bidena byla společná schůze Kongresu přerušena

zprávy

Kongres USA, kde 6. ledna začal postup ověřování výsledků prezidentských voleb , dostal námitku proti schválení vítězství demokrata Joe Bidena. Obě komory zákonodárného sboru se rozešly.

Po námitkách k vítězství Bidena byla společná schůze Kongresu přerušena
Demonstranti
6. ledna 2021 - 20:47

Písemná námitka podepsaná členem Sněmovny reprezentantů a senátorem je v souladu se zákonem,“ řekl americký viceprezident Mike Pence na zasedání Kongresu.

Nyní bude hlasování o podaných námitkách probíhat samostatně v Poslanecké sněmovně a Senátu. Ke schválení odvolání je zapotřebí prostá většina. Ale ve Sněmovně reprezentantů mají demokraté většinu, a proto bude s největší pravděpodobností jakýkoli pokus zpochybnit volební výsledek blokován v hlasování.

Příznivci Trumpa prolomili policejní kordon kolem Kongresu

Trumpovi příznivci se snaží prolomit kordon poblíž Kongresu, kde nyní probíhá schvalování výsledků hlasování amerických prezidentských voleb .

Na záběrech je vidět dav Američanů, kteří nosí republikánské čepice a vlajky, jak se vydávají po schodech před budovu Kongresu. Policie je nucena ustoupit.

Donald Trump dříve na shromáždění  řekl, že nikdy nepřizná porážku v amerických prezidentských volbách. „Nikdy se nevzdáme, nikdy nepřiznáme porážku!" řekl Trump dnes ve Washingtonu.

Navíc dodal, že o něco později předloží důkazy o svém vítězství ve volbách. Trump také vyjádřil připravenost pokračovat v boji a nenechat demokraty, aby „ukradly tyto volby“.

(rp,prvnizpravy.cz,strana.ua,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif