Počet nelegálně přicházejících migrantů ze Skandinávie do Německa roste

zprávy

Přísnější azylová politika ve Skandinávii vede k nárůstu nelegálních vstupů do Německa.

Počet nelegálně přicházejících migrantů ze Skandinávie do Německa roste
Ilustrační foto
7. ledna 2018 - 11:04

Počet zjištěných nelegálních vstupů z Dánska a po moři ze Skandinávie do Německa každoročně roste  zhruba o 35 procent. Podle spolkového ministerstva vnitra nelegálně vstupující jsou především Afghánci, Iráčané a Syřané. Jejich žádost o azyl ve Skandinávii byla většinou odmítnuta.

V Německu potom obvykle znovu žádají o azyl. Dokument spolkového ministerstva vnitra především odkazuje na údaje spolkové policie.

Ministerstvo vnitra Šlesvicka-Holštýnska uvedlo, že jejich údaje se opírají o zprávy spolkové policie z pohraničí, kde migranti vstupují do země. Celkově mezi lednem a říjnem loňského roku spolková policie zaregistrovala 2.269 nelegálních vstupů z Finska, Norska, Švédska a Dánska. Většina nelegálních vstupů - přesně 1.455 - byla z Dánska.


Mezi lednem a říjnem 2016 bylo zaznamenáno pouze 1.674 nelegálních vstupů ze Skandinávie, z nichž 996 na hranicích s Dánskem. Vývoj tak potvrzuje předpověď odborníků z Analytického a strategického centra pro nelegální migraci (GASIM). Vzhledem k přísnějším azylovým pravidlům předpověděli analytici počátkem tohoto roku růst nelegálních vstupů. Ve skutečnosti však v roce 2017 je nelegálních vstupů pravděpodobně ještě více než předpokládali. Ve skutečnosti přijíždí mnohem více migrantů než zachytí spolková policie. Ve statistikách se obvykle neobjevují, dokud nejsou hlášeni jako žadatelé o azyl.

Zatímco zaznamenaný nelegální vstup ze Skandinávie vzrostl v roce 2017, tak naopak prudce klesl nelegální vstup do Švýcarska nebo Rakouska. Podle spolkové policie, až do listopadu 2017 včetně, bylo v Bavorsku a Bádensku-Württembersku zaznamenáno 19.600 nelegálních vstupů. Ve stejném období roku 2016 to bylo 74.000 lidí.

(rp,prvnizpravy.cz,jiuwatch,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif