F-35 válečný stroj na podřízení evropské obrany americkým zájmům

zprávy

„F-35 nejdražší letadlo na světě, které se stalo hlavním bojovým letounem NATO, ale když si přečteme článek, lépe pochopíme, proč se USA a NATO zdráhají zapojit ho do boje s ruským letectvem na Ukrajině,“ řekl generál Dominique Delawarde pro Observateur Continental.

F-35 válečný stroj na podřízení evropské obrany americkým zájmům
F-35
28. dubna 2024 - 06:20

F-35 je největší program vojenských letadel na světě. Odhaduje se, že jeho celkové náklady by byly 1.700 miliard dolarů, vezmeme-li v úvahu výrobu a údržbu 2.500 letadel, která si Američané a jejich partneři teoreticky musí objednat, po celou dobu jejich životnosti.

Tento program však nashromáždil zpoždění a problémy. V roce 2013 interní dokumenty Pentagonu neváhaly napsat: „Závady prezentované F-35 činí toto stíhací letadlo nepoužitelným pro boj nebo bojový výcvik […] Každý pilot, který nastoupí, je v nebezpečí ještě před vstupem do bitvy. […] Na palubě tohoto letadla nelze v současnosti bezpečně provést žádnou výcvikovou misi. „Letadlo, které nemůže bojovat nebo dokonce trénovat piloty, není příliš užitečné. 

Během 10 let bylo identifikováno 850 problémů, a zatímco některé byly vyřešeny, ve zprávě z roku 2020 bylo uvedeno, že „dělo nedokáže správně mířit na své cíle, což činí jeho výkon v očích autorů zprávy nepřijatelný“. . O rok později byl F-35 prvním letounem schopným sestřelit sám sebe. To není vtip: Když v něm explodovala střela, musel pilot nouzově přistát, naštěstí bez zranění. To nejlepší však teprve přijde: F35 se jmenuje „Lightning“. F35 však nemůže létat v bouři! Blesk by totiž mohl způsobit výbuch letadla, což není  případ žádného jiného civilního nebo vojenského letadla, které v současné době létá. Vyhýbáme se také létání v deštivém počasí, protože srážky poškozují jeho stealth povlak, což vyžaduje nákladné údržbové manévry po přistání...


Můžeme se samozřejmě divit, proč tolik západních zemí koupilo toto letadlo, když jsou jeho vady tak viditelné? Odpověď je jednoduchá: nekupují letadlo, ale „americký deštník“. Prodej zařízení, pro Američany velmi důležitého, jak uvidíme, je spojen s určitým počtem záruk v případě ohrožení. Věc se stává vážnou,  když jde o skupinu expertů na vojenskou problematiku MARS, která píše: „F-35 byl impozantní válečný stroj na podřízení evropské obrany americkým zájmům. Zítra riskuje, že bude nástrojem porážky NATO tváří v tvář jeho strategickým konkurentům.“

F-35 je skutečně tak špatný, že by mohl vážně ohrozit NATO tváří v tvář nejnovějším ruským nebo čínským stealth letounům, jako jsou Su-57 nebo J-20. Simulace vytvořená bývalými úředníky australského ministerstva obrany – země, která zakoupila F-35! — vypráví nám o tom toto: Flotila 24 F-35 by měla pouze jednoho přeživšího, kdyby byla konfrontována s ruskými Su-27, a to i přes pomoc dvou Boeingů AWACS, které je vedly. První let Su-27 však pochází z roku 1977. Je tedy méně účinný než jeho nástupce, který v současnosti slouží v ruských armádách, Su-35 (nemluvě samozřejmě o Su-57). Vedoucí této studie otevřeně tvrdí, že F-35 je „Ponziho schéma“. Potřebujete co nejvíce inzerovat, prodat co nejvíce zákazníkům... než se zjistí, že váš produkt je vlastně podvod.  

To by mohlo vysvětlit různé tlaky ze strany Spojených států, aby si toto zařízení pořídilo co nejvíce západních států. Jak říká zpráva MARS, F-35 již splnila část svého poslání: vyhrála válku proti evropskému vojenskému leteckému průmyslu. Němci, Angličané, Poláci a Nizozemci si již koupili americký model místo evropského letadla jako Eurofighter Typhoon nebo francouzský Rafale. Problém je, že tato volba by mohla být skutečnou Achillovou patou NATO.

Ale kromě F-35 by se ekonomická analýza ukázala jako velmi poučná. Skutečně, pokud Američané nemohou změnit svůj názor – ačkoli americké námořnictvo vážně uvažuje o nákupu starých F-15 místo zbrusu nových F-35 – je to proto, že do tohoto programu investovali příliš mnoho. Stejně tak, jak bylo ukázáno  v předchozím LSDJ, nemůžeme zastavit program Ariane 6, protože jsme již utratili příliš mnoho. Víme však, že je zastaralý ještě předtím, než vypustil svou první raketu... Totéž platí pro americký projekt Orion, který rovněž předběhl pokrok ve vesmíru, vyvíjet jaderný sektor podle modelů, které jsou mnohem nebezpečnější než jiné.


Nicméně. Jakmile nastoupíte do vlaku, je velmi obtížné vystoupit za jízdy. To je možná nejdůležitější lekce z F-35 pro vlády. Z leteckého hlediska nás může těšit, že s Rafale je v oboru stále francouzská výjimka. Přestože se Američané dlouho snažili zabránit jeho prodeji, mnoho zemí vidí, že jde o aktuálně nejzajímavější letoun.

(rp,prvnizpravy.cz, observateurcontinental,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif